ukenru
parlament-chornogoriyi-zvilniv-ministra-cherez-zaperechennya-genotsidu-v-srebrenitsi

Парламент Чорногорії звільнив міністра через заперечення геноциду в Сребрениці

 • 13526 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Парламент Чорногорії ухвалив резолюцію про геноцид 1995 року Сребрениці пізно ввечері в четвер і звільнив просербрського міністра юстиції за його заперечення кривавої розправи, крок, який може загрожувати стабільності для правлячої коаліції. Про це інформує УНН з посиланням на Balkanin Sight.

Деталі

У резолюції, 81 парламентар засудив геноцид у Сребрениці, коли сили боснійських сербів стратили близько 8 000 чоловіків і хлопчиків-мусульман. Резолюція також забороняє публічне заперечення злочинів.

Однак просербський Демократичний фронт (ДФ), де лідируюча Просербська партія, яка підтримала кабінет прем'єр-міністра Здравко Крівокапіча, який складається з прозахідних партій і прихильників тісних зв'язків з Сербією, проголосувала проти резолюції, що може завдати шкоди стабільністі уряду.

У квітні Крівокапіч почав процедуру звільнення міністра юстиції Володимира Лепосавича, який не має партійної приналежності, за заперечення геноциду в Сребрениці.

Лепосавич, просербський політик, сказав, що геноцид в Сребрениці не був "однозначно встановлений", як факт.

Демократичний фронт залишався рішучим противником звільнення Лепосавича, і він відмовився піти з посади.

Контекст

Резолюція про геноцид відповідає зобов'язанням Чорногорії захищати права людини і меншин в рамках її прагнення приєднатися до Європейського союзу.

Крівокапіч і його союзники прийшли до влади в серпні минулого року після перемоги на парламентських виборах, витіснивши альянс, очолюваний Демократичною партією соціалістів (ДПС), лояльного до президента Міло Джукановича.

Демократичний фронт також зажадав відставки Крівокапіча і нової коаліційної угоди, але досі не ясно, чи призведе криза до краху уряду або перестановок в кабінеті міністрів.

У Боснії конкуруючі етнічні групи не змогли погодитися прийняти аналогічну резолюцію про геноцид в Сребрениці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геноцид у Сребрениці: екслідер боснійських сербів Караджич сидітиме у британській в'язниці

Українські Національні Новини

Новини Світу