У звіті говориться, що більш 370 млн дітей у всьому світі, багато з яких покладалися на шкільне харчування як на основне джерело їжі, через пандемію втратили в середньому 40% шкільних обідів в зв’язку з обмеженнями у відвідуванні шкіл.
“Не дивлячись на явні докази того, що школи не є основною причиною зараження COVID-19, мільйони дітей у всьому світі стикаються з проблемою закриття шкіл. Діти, які отримують щоденне харчування від школи, втрачають не тільки освіту, а й надійне джерело їжі”, - заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Фор.
Останні оцінки показують, що 24 мільйони школярів ризикують кинути школу через пандемію, що зводить нанівець прогрес, досягнутий в шкільному навчанні за останні десятиліття. Програми шкільного харчування можуть спонукати найбільш вразливих дітей повернутися в школу.
Під час пандемії сталося 30-процентне загальне скорочення охоплення основними послугами в області харчування, включаючи шкільне харчування, додавання поживних мікроелементів і програми сприяння харчуванню в країнах з низьким і середнім рівнем доходів, а також програми лікування важкого недоїдання у дітей. Під час загальнонаціональної ізоляції в деяких країнах всі програми шкільного харчування були скасовані.
Дані допандемічного обстеження з 68 країн показують, що до того, як COVID-19 вразив світ, близько 50 відсотків дітей у віці від 13 до 17 років скаржилися на відчуття голоду. Додаткові дані з 17 країн показали, що в деяких країнах до двох третин підлітків у віці 15-19 років мали недостатню вагу. А більше половини дівчаток-підлітків в Південній Азії страждали анемією.
ЮНІСЕФ та ВПП закликають уряди приділяти першочергову увагу відкриттю шкіл, забезпечуючи при цьому задоволення потреб дітей в області охорони здоров’я і харчування за допомогою комплексних програм шкільних обідів високої якості .