ukenru
pamyatnik-rosiyskiy-imperatritsi-vid-tarpana-istorik-poyasniv-z-chogo-pochati-dekolonizatsiyu-v-ukrayini

Пам’ятник російській імператриці від Тарпана: історик пояснив, з чого почати деколонізацію в Україні

 • 503987 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. Знесення пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ в Одесі, ініціатором встановлення якого був розшукуваний в Україні ексдепутат Руслан Тарпан, може стати початком деколонізації в Україні. Такої думки історик Андрій Здоров, повідомляє УНН з посиланням на його Facebook.

Цитата

“З чого починати деколонізацію? Ось чудовий приклад - пам'ятник російській імператриці Катерині ІІ в Одесі, споруджений в 1900 р. Тій самій, що ліквідувала гетьманщину та Запорізьку Січ та запровадила кріпацтво в Україні.
Під час великої революції 1917-1921 рр., а точніше в 1920 р. більшовики його знесли, а в 1965 поставили на його місці пам'ятник революційним матросам броненосця "Потьомкін" (...)

У 2007 р. за рішенням Одеської міської ради, яку тоді очолював член партії "Наша Україна" Едуард Гурвіц, пам'ятник потьомкінцям знесли (перенесли в тихий провулок біля в'їзду в порт) задля "відновлення історичного вигляду міста", - розповів історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РНБО пояснили, хто відповідає за внесення компаній Тарпана до списку майна, що вилучається на користь України

Він наголосив - попри чималу хвилю протестів серед українців, пам'ятник Катерині ІІ все ж таки відновили під назвою "пам'ятник засновникам міста”. Ба більше - офіційно було оголошено, що міський бюджет не витратив на це ні копійки.

“Спонсором відновлення пам'ятника Катерині ІІ став одеський бізнесмен Руслан Тарпан. До речі, тоді він був ще й депутатом міської ради від "Прогресивної соціалістичної партії України" (так, не смійтесь, тієї самої нещодавно забороненої ПСПУ Наталії Вітренко)”, - зазначив Андрій Здоров.

Додамо

Про те, що саме Руслан Тарпан був ініціатором встановлення пам'ятника Катерині в Одесі розповіла раніше нардеп Соломія Бобровська.

На її думку, Тарпан “вже давно працює на російські інтереси”, а також є "колаборантом, який прямо і непрямо допомагав російським і проросійським силам в Україні руйнувати Україну зсередини: інформаційно, економічно, політично".

До теми

Раніше взаємозв'язок Тарпана та росії віднайшли й журналісти. Про це зокрема йдеться у розслідуванні “Війна війною, а російський бізнес - за розкладом: як працюють компанії розшукуваного Руслана Тарпана”.

Тарпан з 2017 року переховується від українських правоохоронців за кордоном, оголошений у міжнародний розшук, має статус підозрюваного та заочно арештований судом у справі розкрадання коштів на "Глибоководному випуску".

Українські Національні Новини

Суспільство