ukenru
otruyennya-pigulkami-ta-samogubstva-pidlitkiv-mon-zibralo-dlya-batkiv-informatsiyu-pro-nebezpeku-v-interneti

Отруєння пігулками та самогубства підлітків: МОН зібрало для батьків інформацію про небезпеку в Інтернеті

 • 17420 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Міністерство освіти і науки України зібрало важливу інформацію про небезпеку в Інтернеті для педагогів і батьків на тлі активізації в соцмережах небезпечних "челенджів" для дітей. Про це повідомляє пресслужба міністерства, пише УНН.

Деталі

Як зазначається, що діти можуть сприймати свою активність у соціальних мережах як гру та не розуміти наслідків своїх дій, що може призводити до катастрофічних випадків.

У зв'язку із цим міністерство повідомило, що на його сайті можна знайти розділ "БЕЗПЕКА ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТ" для підвищення рівня обізнаності батьків і вчителів. Зокрема, там розміщені поради для батьків щодо організації взаємодії "дитина-інтернет-мобільний зв'язок" від Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Повідомляється, що чат-бот "КІБЕРПЕС" у Telegram і Viber допоможе дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу та анонімно отримати допомогу.

У відомстві стурбовані трагічними подіями, що сталися з підлітками через небезпечні ігри в соціальних мережах.

"Також можна знайти матеріали для проведення уроків та квестів для різних вікових груп щодо безпечної поведінки в інтернеті. Окрім того, у розділі розміщені рекомендовані Міністерством посібники для використання батьками та педагогами щодо навчання дітей безпечному користуванню інтернетом", - йдеться повідомеленні.

Також діють телефони "гарячих ліній", за якими діти можуть отримати психологічну підтримку в разі, якщо вони потрапили в ризиковані для здоров’я ситуації, в тому числі випадки, пов’язані із соціальними мережами.

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних)
116111 (безкоштовно з мобільних)

"Міністерство постійно звертає увагу у своїх зверненнях до департаментів освіти і науки ОДА, щоб насамперед діти знали, куди вони можуть анонімно звернутися за допомогою", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, на платформі цифрової освіти ДІЯ також можна знайти освітній Серіал для батьків "Безпека дітей в інтернеті" про те, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних інтернет-спілок, сексуального насильства.

На сайті Міністерства цифрової трансформації оприлюднено онлайн-посібник "COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів". У ньому розміщена інформація про найбільш актуальні проблеми віртуального життя дітей, способи розв’язання проблем та захист дітей онлайн під час карантину.

"Ситуація в інтернеті є дуже небезпечною і швидко змінюється, тому маємо постійно відслідковувати нові тенденції в цифровому середовищі, вчасно на них реагувати та підвищувати обізнаність батьків, вчителів та дітей щодо можливих ризиків", - йдеться в повідомленні.

Наразі Міністерство спільно з Національною поліцією та громадськими організаціями готують лист до департаментів освіти і науки ОДА щодо необхідності проведення додаткових профілактичних заходів із дітьми та батьками щодо безпечної поведінки в інтернеті.

Доповнення

Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба підтримує заборону в Україні соцмереж, в яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом, зокрема мережі Tik Tok.

Контекст

У ліцеї у Боярці, що неподалік від Києва, 16 лютого дві семикласниці отруїлися препаратом “Дротаверин”, одна дівчинка загинула, інша — госпіталізована.

Пізніше у прокуратурі повідомили, що дві учениці “побачили в одній із соцмереж відео із закликом випити 40 таблеток медичного препарату і вирішили спробувати”, що в результаті і привело до трагедії.

Розпочато кримінальне провадження за фактом доведення дівчат до самогубства.

Варто зазначити, наступного ж дня після інціденту стало відомо, що в Умані на Черкащині в школі дві восьмикласниці наковталися пігулок та потрапили до лікарні.

Українські Національні Новини

Суспільство