ukenru
opozitsiya-vislovila-protest-schodo-zmini-nazvi-makedoniyi

Опозиція висловила протест щодо зміни назви Македонії

 • 8058 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Одна з головних опозиційних партій Македонії, Внутрішня македонська революційна організація (VMRO-DPNE) — демократична партія за македонську національну єдність, висловила протест щодо зміни назви країни на “Республіка Ілинденська Македонія”. Така позиція підриває перспективи вирішення десятирічної суперечки з Грецією, передає УНН з посиланням на Reuters.

Прем'єр-міністр Зоран Заєв та його грецький колега Алексіс Ципрас напередодні обговорили пропозицію щодо нової назви, яку озвучили минулого тижня на саміті "Західні Балкани-ЄС" у Софії.

Однак Заєву потрібна підтримка VMRO-DPNE для того, щоб будь-яка зміна назви набула чинності. Ципрас також намагається завоювати політичну підтримку плану в Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради вирішення суперечки з Грецією Македонія перейменує аеропорт

Коаліції Заєва необхідно більше двох третин голосів у парламенті з 120 місць для затвердження нової назви країни.

"VMRO-DPNE не підтримує зміну конституції з метою змінити конституційної назви", - заявив лідер партії Християн Мікоскі в неділю після зустрічі із Заєвим.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції – Македонією. Греція також застерігає Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, розташовану в Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

Як повідомляв УНН, 15 березня Президент України Петро Порошенко підписав указ про запровадження тимчасового безвізового режиму для громадян Македонії.

Українські Національні Новини

Новини Світу