oon-viyna-v-ukrayini-pogliblyuye-globalnu-krizu-vartosti-zhittya

ООН: війна в Україні поглиблює глобальну кризу вартості життя

 • 175727 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Хвильові наслідки війни в Україні посилюють страждання мільйонів людей через зростання цін на продукти харчування та енергоносії та посилення фінансової кризи на додаток до наслідків пандемії COVID-19 та зміни клімату, йдеться в оприлюдненому у середу звіті ООН, на який посилається AP, пише УНН.

Деталі

Група реагування на глобальні кризи ООН заявила, що війна "поглибила глобальну кризу вартості життя, небачену щонайменше протягом життя одного покоління", і підриває прагнення ООН покінчити зі злидням у всьому світі і досягти 16 інших цілей для кращого світу до 2030 року.

Група, призначена генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем для оцінки наслідків вторгнення росії в Україну 24 лютого, також заявила, що 60% робітників сьогодні мають нижчі реальні доходи, ніж до пандемії, а 60% найбідніших країн перебувають у борговій кризі або з високим ризиком цього.

Гутерріш, який очолює групу, заявив на пресконференції, що "вплив війни на продовольчу безпеку, енергетику та фінанси є системним, серйозним та наростаючим".

Він сказав, що війна, поряд з іншими кризами, "загрожує викликати безпрецедентну хвилю голоду та злиднів, залишивши після себе соціальний та економічний хаос".

"Вразливі люди та вразливі країни вже сильно постраждали, але не обманюйтеся: жодна країна чи спільнота не залишаться незачепленими цією кризою вартості життя", — попередив очільник ООН.

За словами Гутерріша, ціни на продукти харчування близькі до рекордно високого рівня, а ціни на добрива подвоїлися. "Без добрив дефіцит поширюватиметься від кукурудзи та пшениці на всі основні культури, включаючи рис, що також матиме руйнівний вплив на мільярди людей в Азії та Південній Америці", — сказав він.

"Продовольча криза цього року пов'язана з відсутністю доступу. Наступного року може бути брак їжі", - додав він. 

Згідно зі звітом, близько 180 мільйонів людей у ​​41 з 53 країн, за якими були доступні дані, зіштовхнуться з продовольчою кризою або погіршенням умов цього року, і очікується, що ще 19 мільйонів людей зіштовхнуться з "хронічним недоїданням у всьому світі у 2023 році".

Окрім того, у звіті йдеться, що рекордно високі ціни на енергоносії викликають нестачу палива та відключення електроенергії у всіх частинах світу, особливо в Африці. 

Гутерріш сказав, що багато країн, що розвиваються, стикаються з продовженням фінансової кризи, крім ризику дефолту за боргами і економічного колапсу через пандемію COVID-19 і нерівномірне відновлення після неї і кліматичну кризу.

Доповнення

В ООН раніше вказували, що війна в Україні створює загрозу голоду.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    З початку вторгнення рф у Києві народилося 3145 малюків

     • 81569 переглядiв

    Окупанти завдали ракетного удару по Житомирщині

     • 1113872 переглядiв

    По Сумщині ворог вдарив з мінометів та артилерії

     • 116935 переглядiв