ukenru
oon-tsogo-roku-na-gayiti-v-rezultati-banditskikh-rozborok-zaginulo-ponad-530-osib

Понад 530 людей загинули внаслідок бандитського насильства на Гаїті цього року

 • 384223 переглядiв

КИЇВ. 21 березня. УНН. 531 людина загинула цього року в результаті бандитського насильства на Гаїті, повідомила у вівторок Організація Об'єднаних Націй. Причому багато з них були вбиті снайперами, які розстрілювали жертв навмання, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Управління ООН з прав людини заявило, що занепокоєне, що рівень насильства на Гаїті став надзвичайним високим і виходить з-під контролю.

"Сутички між бандами стають все більш жорстокими і частими, оскільки вони намагаються розширити свій територіальний контроль над столицею та іншими регіонами, нападаючи на людей, що живуть в районах, які контролюються суперниками", - сказала прессекретар Марта Уртадо.

Цього року, до 15 березня, "531 людина була вбита, 300 поранені і 277 викрадені в результаті інцидентів, пов'язаних з бандами, які відбулися в основному в столиці, Порт-о-Пренсі", - сказала вона журналістам в Женеві.

За словами Уртадо, лише за перші два тижні березня в результаті зіткнень між бандами загинуло щонайменше 208 осіб, 164 отримали поранення і 101 було викрадено.

"Більшість жертв були вбиті або поранені снайперами, які, як повідомляється, безладно стріляли в людей в їхніх будинках або на вулицях", - додала вона.

Учні та вчителі постраждали від випадкових куль, а кількість викрадень батьків та учнів поблизу шкіл зросла, що змусило багато шкіл закритись. За словами Уртадо, без захищеного шкільного середовища "багато дітей були насильно завербовані озброєними бандами".

"Сексуальне насильство також використовується бандами проти жінок і дівчат для тероризування, підкорення і покарання населення", - наголосила Уртадо, зазначивши, що банди використовують сексуальне насильство проти викрадених дівчат, щоб змусити сім'ї заплатити викуп.

Додамо

Гаїті, найбідніша країна в Америці, охоплена політичною та економічною кризою, що поглиблюється після вбивства президента Жовенеля Моїза в липні 2021 року, а банди зараз контролюють більше половини території країни. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гаїті озброєні банди вбили 12 людей і спалили будинки

Українські Національні Новини

Новини Світу