ukenru
ombudsmen-khoche-cherez-ksu-domogtisya-pererakhunku-pensiy-derzhsluzhbovtsyam

Омбудсмен хоче через КСУ домогтися перерахунку пенсій держслужбовцям

 • 29028 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підписала подання до Конституційного суду України про відновлення прав держслужбовців на отримання пенсії та її перерахунку. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"У невідкладному порядку мною підписане конституційне подання щодо відновлення прав держслужбовців на отримання пенсії та її перерахунку", - написала Денісова.

Вона повідомила, що у зв’язку із вступом в дію з 1 травня 2016 року нового закону України "Про державну службу" №889–VІІІ пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", тобто на загальних підставах.

Так, лише державні службовці, які мали необхідний стаж держслужби на день набрання чинності закону №889-VІІІ, можуть отримати пенсію на попередніх умовах.

Крім того, дія статті 37-1 закону №3723, яка врегульовувала порядок і умови перерахунку пенсій державних службовців – не продовжена, а останній перерахунок розміру пенсій зазначеній категорії пенсіонерів проводився у лютому 2008 року.

Денісова повідомила, що розміри їх пенсій щороку не індексувалися та не осучаснювалися, як це здійснювалося для усіх інших категорій пенсіонерів.

"Тому під час робочої зустрічі з представниками профспілки працівників державних установ України та представниками громадськості в невідкладному порядку підписано подання до КСУ щодо визнання неконституційними положення ст. 90, підпункту 1 пункту 2 розділу ІХ "Прикінцеві та перехідні положення ЗУ "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII, частини сьомої ст. 21 ЗУ "Про службу в органах місцевого самоврядування" від 07 червня 2001 року № 2493-ІІІ. Сподіваюся, що судді КСУ винесуть справедливе рішення стосовно поновлення соціальних прав держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування", - написала Омбудсмен.

Нагадаємо, 11 жовтня у Раді зареєстрували проект закону про перерахунок пенсій держслужбовцям.

Українські Національні Новини

Політика