ukenru
ofitsiyno-yes-pidgotuye-udvichi-bilshe-ukrayinskikh-viyskovikh-zagalom-30-tisyach

Офіційно: ЄС підготує удвічі більше українських військових - загалом 30 тисяч

 • 330892 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Європейський Союз у межах місії військової допомоги займеться підготовкою удвічі більшої кількості українських військових - 30 тисяч осіб замість 15 тисяч. Про це оголосив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у Twitter за підсумками зустрічі з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, пише УНН.

Цитата

"росія повернула війну до Європи, але Україна продовжує чинити опір. Радий повідомити прем'єр-міністру Денису Шмигалю, що місія військової допомоги ЄС EUMAM підготує додатково 15 000 українських солдатів, довівши загальну кількість навченого EUMAM персоналу до 30 000 осіб", - написав Боррель.

Деталі

Згідно з оприлюдненою головним дипломатом ЄС інфографікою, забезпечать "спеціалізоване навчання, а також технічний інструктаж для нової тхніки, включно з танками Leopard 2".

"Також прем'єр-міністру було оголошено, що ЄС надасть 25 мільйонів євро на підтримку зусиль щодо розмінування у районах, що перебуваюь під загрозою зникнення. Захист цивільних осіб та їх засобів для існування є пріоритетом", - зазначив Боррель.

Russia brought war back to Europe, but Ukraine keeps fighting back. Glad to announce to PM @Denys_Shmyhal that EU Military Assistance Mission #EUMAM will train additional 15.000 Ukrainian soldiers, taking the total number of EUMAM trained personnel to 30.000.
(1/2) pic.twitter.com/cLTspN6MBz

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 2, 2023

Доповнення

На початку січня Україна та ЄС оголосили, що 3 лютого Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та головою Євроради Шарлем Мішелем.

Понад десяток єврокомісарів хотіли провести переговори з представниками уряду в Києві безпосередньо перед самітом Україна-ЄС у лютому.

На найвищому рівні вирішуватиметься питання фінансової та військової підтримки України. Україна на саміті сподівається домогтися "істотного стрибка вперед", особливо у конкретних галузях - угода про "промисловий безвіз"; призупинення дії митних зборів на український експорт ще на рік; та "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) і включення України в зону мобільного роумінгу ЄС. А також у питанні щодо просування України на шляху до членства у ЄС.

ЗМІ повідомляли, що ЄС за підсумками саміту похвалить Україну за прогрес у реформах, але навряд чи ухвалить рішення про швидкий вступ.

Українські Національні Новини

Політика