ofis-henprokurora-vidomo-pro-54-ukrainskykh-viiskovopolonenykh-strachenykh-rosiiskymy-viiskovymy

Офіс Генпрокурора: відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими військовими

 • 58022 переглядiв

54 українських військовополонених були страчені російськими військовими, повідомляє Генеральна прокуратура України.

На сьогодні відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими військовими. Про це в ефірі "Суспільного" заявив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов, пише УНН.

Деталі

З його слів, Офіс Генпрокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. 

Наразі ми маємо 27 кримінальних проваджень саме за фактами страти наших військовополонених. Ідеться про страту 54 військовополонених, які були страчені саме під час бойових дій

- повідомив Бєлоусов.

Коментуючи відео, опубліковане в соцмережах 7 квітня, керівник Департаменту зазначив, що попередньо підтверджено: злочин відбувся біля Кринок на Херсонщині, але деталі ще перевіряються.

російські військові розстріляли беззбройних українських військовополонених біля Кринок на Херсонщині - прокуратура07.04.24, 19:03

Бєлоусов закликав пам'ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих.

"По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Ідеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це – не поодинокий випадок, а свідчення політики рф", - сказав Бєлоусов.

Випадки страт українських військовополонених, з його слів, фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині.

Розслідування, за його словами, ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло.

"Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу", - вказав Бєлоусов.

Розстріл українських військовополонених: перевіряють на причетність кілька підрозділів росіян - Офіс Генпрокурора09.04.24, 11:13

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі