ukenru
obsye-dopustila-na-zasidannya-tkg-gromadskikh-radnikiv-boyovikiv-garmash

ОБСЄ допустила на засідання ТКГ "громадських радників" бойовиків - Гармаш

 • 18804 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. ОБСЄ допустила на засідання ТКГ "громадських радників" бойовиків від так званих "ЛНР" і "ДНР". Про це написав представник окремих районів Донецької області в Тристоронньої контактній групі в Мінську Сергій Гармаш у себе в Facebook, передає УНН.

"ОБСЄ перевершила себе в прагненні догодити РФ. Це вже не суб'єктивізація ОРДЛО, це вже суб'єктивізація і закріплення в дипломатичному процесі "ДНР" - "ЛНР", - написав Сергій Гармаш.

Він зазначив, що представник ОРЛО в політичній підгрупі ТКГ Родіон Мірошник видав на своєму Telegram-каналі повідомлення про це.

"Сьогодні вперше в засіданні політичної групи Контактної групи по Донбасу візьмуть участь громадські радники від "ЛНР" і "ДНР". Тепер від "ЛНР" і "ДНР" в Мінському переговорному процесі, крім офіційних представників братимуть участь і представники республіканської громадськості... Республіки скористалися своїм правом розширити склад делегацій", - цитує Гармаш слова Мірошника.

Гармаш зазначив, що невідомо, чи має відношення "контактна група" - до Тристоронньої контактної групи, хто такі "громадські радники" і який їхній статус, і що слів "ЛНР" і "ДНР" немає в Мінських угодах.

"Тепер від "ЛНР"-"ДНР" в Мінському переговорному процесі крім офіційних представників ..." - Україна, Росія та ОБСЄ, виявляється, ведуть переговорний процес з "офіційними представниками" "ЛНР"-"ДНР"? А вони в курсі? Я перший раз сьогодні почув. "Республіки" - немає такого суб'єкта ні в Мінському, ні в Нормандському форматі! "Делегації" "республік" - не може бути делегацій того, чого не існує, ні де-юре, ні де-факто", - додав Сергій Гармаш.

За його словами, коли на моніторах з'явилися віконця з новими людьми, а представниця ОРДО Михайлова постала в компанії ще двох осіб, українська делегація поставила питання координатору підгрупи від ОБСЄ П'єру Морелю про те, хто ці люди.

"Дипломат з п'ятдесятилітнім стажем почав багатослівно пояснювати, що "ще з часів Горбуліна" на переговорах не прийнято піднімати питання статусу учасників. Дивні переговори якщо вони ведуться незрозуміло з ким. Ну ок. Тоді Андрій Костін (представник України в політичній підгрупі) запитав посла Мореля, хто прийняв рішення про включення цих людей в закритий дипломатичний процес. Посол не зміг відповісти і на це питання. Зате Мірошник і Михайлова заявили: "Визначати склад нашої делегації будемо ми, як сторона переговорного процесу", - сказав Гармаш.

Він додав, що за словами Мірошник і Михайлова, вони повідомили нотою МЗС про склад делегації, хоча ноти на адресу учасників ТКГ не надходило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не вважає, що Україні доведеться відмовитися від НАТО заради миру з Росією

"Представник російської делегації заявив, що Москва завжди повідомляє нотою МЗС про зміни в складі своєї делегації. А до інших "делегацій" МЗС Росії відношення не має. Природно, МЗС України теж не робило ноти про участь в Мінському процесі "громадських радників від "ЛНР-ДНР". Тоді які "МЗС" і куди направили свої "ноти"? Це питання залишилося без відповіді. На жаль, пан Морель не підтримав Україну в прагненні з'ясувати відповідь на нього. Таким чином, профанація Мінських переговорів по Донбасу доведена ОБСЄ до повного апофеозу. Спочатку вона де-факто погодилася з тим, що РФ сама себе призначила "посередником" у переговорах з Україною щодо конфлікту Росії з Україною. Потім ОБСЄ своєю бездіяльністю сприяла перетворенню Тристоронньої контактної групи в, де-факто, п'ятисторонню", - додав Гармаш.

За його словами, ОБСЄ не помічала, що в переговорах беруть участь не представники ОРДЛО, як це записано в Мінських угодах, а "міністри" "республік", та ще й на тлі їх "державної" символіки.

"А тепер, до роботи в політичній підгрупі були допущені ще і "громадські радники від ЛНР і ДНР". Правда, сьогодні вони не сказали ні слова, але важливо те, що ОБСЄ проковтнула їх появу, не поцікавившись ні статусом, ні дипломатичною процедурою їх допуску. І, навіть, не взявши на себе відповідальність за їх технічну появу в процесі! Хоча процес технічно організовує виключно ОБСЄ!.. Ми не зірвали процес, враховуючи, що ця провокація, швидше за все, була приурочена до візиту в Київ нового головуючого в ОБСЄ - міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде. Але післязавтра нас, судячи з усього, чекає бурхливе засідання ТКГ", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, сьогодні в режимі відеоконференції відбулося засідання політичної та гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі, під час яких сторони обговорили низку проблем щодо врегулювання ситуації.

ТКГ призначила наступне засідання на 21 січня.

Також нагадаємо, що вчора, 18 січня, за підсумками засідання в ТКГ погоджено відновлення газопостачання Мар'їнки.

Українські Національні Новини

Політика