ukenru
novi-pravila-ekstraditsiyi-ta-konfiskatsiyi-mayna-za-kordonom-uryad-khoche-zminiti-kpk

Нові правила екстрадиції та конфіскації майна за кордоном: уряд хоче змінити КПК

 • 14184 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Кабінет міністрів затвердив зміни до Кримінального процесуального кодексу (КПК) України щодо міжнародного співробітництва у кримінальних справах, зокрема, щодо конфіскації майна за кордоном та видачі осіб. Відповідний законопроект, який мають подати на розгляд парламенту, уряд схвалив на засіданні у середу, 17 лютого, передає УНН.

Деталі

За даними Мін'юсту, законопроектом пропонується внести зміни до КПК України щодо:

  • конфіскації майна та інших активів, розташованих за кордоном,
  • видачі осіб (екстрадиції) для виконання вироку іноземного суду,
  • вимог до клопотання про визнання та виконання вироку суду України на території іноземної держави,
  • розгляду судом питання про виконання покарання, призначеного вироком суду іноземної держави тощо.

Також проектом закону передбачається, що час тримання під вартою тимчасово переданої особи на території іноземної держави зараховується до загального строку відбування покарання, призначеного вироком суду України.

Так, пропонується внести зміни та доповнення до 20 статей КПК України, а також доповнити його двома новими статтями.

Зокрема, у главі 44 КПК щодо видачі осіб (екстрадиції) законопроектом пропонується встановити, що тимчасовий арешт застосовується на строк до 30 днів для забезпечення фактичної передачі особи у разі, якщо стосовно особи ухвалено рішення про її видачу і скінчився максимальний термін екстрадиційного арешту.

А в статті 164 КПК щодо тимчасового доступу до речей і документів додається пункт, згідно з яким в ухвалі слідчого судді, суду про такий доступ на території іноземної держави не зазначаються ПІБ особи, якій надається тимчасовий доступ, строк дії ухвали і положення закону, які передбачають відповідальність за невиконання ухвали.

Цей проект закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо міжнародного співробітництва у кримінальних справах" розроблено Мін'юстом з метою реалізації Плану дій щодо удосконалення національної системи фінансового моніторингу за результатами 5-го раунду оцінки України Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

Доповнення

У листопаді минулого року в Офісі Генерального прокурора заявляли, що створена робоча група із напрацювання змін до Кримінального процесуального кодексу України. Там зазначали, що у разі внесення змін можна буде розраховувати на заочні судові процеси стосовно колишнього керівництва нашої держави щодо подій 18-20 лютого 2014 року.

А вже 17 лютого 2021 року Верховна Рада підтримала законопроект, який удосконалює розгляд справ щодо подій на Майдані.

Українські Національні Новини

Політика