norvezki-tsini-ta-neyevropeyski-umovi-pratsi-scho-khovayetsya-pid-brendom-egerzund

Норвезькі ціни та неєвропейські умови праці: що ховається під брендом “Егерзунд”

 • 442196 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Егерзунд - місто в Норвегії відоме своїм рибним промислом. З 2014 року таку ж назву носить мережа магазинів риби та морепродуктів в Україні. Магазини “Егерзунд” позиціонують себе як норвезький бізнес в Україні, однак у самій Норвегії таких магазинів немає. Що ховається під “норвезьким” брендом “Егерзунд” - розбирався УНН.

Ціни та якість

Клієнти мережі магазинів “Егерзунд” відмічають, що ціни на продукти там дійсно на рівні Європи. Однак, судячи з відгуків, деякі споживачі вважають, що переплачують за якість продуктів та сервіс. Разом з тим, клієнти магазину неодноразово скаржилися на отруєння після споживання їх продукції, а інколи навіть знаходили в рибі паразитів. Цікаво, що на подібні скарги в компанії відповідали, що дика риба “може ховати сюрпризи”, але паразити не несуть небезпеки.

Умови праці

Не по-європейськи у компанії ставляться і до власних співробітників. На сайтах з пошуку роботи у своїх вакансіях “Егерзунд” обіцяє офіційне працевлаштування та гідну оплату праці. Однак працівники скаржилися на 14-годинний робочий день та нестабільні виплати зарплатні. 

Окрім того, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, “Егерзунд” почав в односторонньому порядку звільняти працівників. Як розповів УНН один зі співробітників магазину, його звільнили нібито за згодою сторін, хоча чоловік жодних заяв не підписував. Виплат після звільнення він також не отримав. Нині кілька працівників “Егерзунд” намагаються через суд добитися справедливості та отримати зароблені кошти.

Кому належить “Егерзунд”?

За даними порталу YouControl, серед акціонерів ТОВ “Егерзунд Сіфуд” норвежців немає. Однак 6,5% акцій належать компанії “Пелагія Україна”, яка на 76% належить норвезькій компанії “Пелагіа АС”. Зазначимо, що 24% “Пелагія Україна” належать українцю Павлу Соловйову, він же володіє контрольним пакетом акцій “Егерзунд Сіфуд”. Тобто фактично, доля норвежців в “Егерзунді” - менше 5%.

Разом з тим, зазначимо, що “Пелагія Україна” та “Егерзунд Сіфуд” не є єдиним і навіть найбільшим імпортером норвезької риби в Україні. До того ж “Пелагія АС” співпрацює і з іншими українськими компаніями-імпортерами. Тож, фактично зв’язок з європейськими компаніями не забезпечує ексклюзивність продукції “Егерзунду”.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    “МХП-Громаді” передав подарунки для першокласників

     • 340266 переглядiв

    В Україні педагоги-колаборанти потраплять під санкції: деталі

     • 136661 переглядiв

    Ще шість суден вийшло з портів в Україні "зерновим коридором"

     • 112031 переглядiв

    У серпні український експорт зріс на 25%: що вивозили найбільше

     • 137819 переглядiв