ukenru
nimtsi-dopomozhut-bilorusam-zaprovaditi-novu-sistemu-zboru-tari

Німці допоможуть білорусам запровадити нову систему збору тари

 • 8410 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Німецькі інвестори зацікавлені у реалізації проекту з запровадження у Білорусі депозитної (заставної) системи збору тари. Про це повідомляє Національне агентство інвестицій і приватизації (НАІП) Республіки Білорусь, передає УНН.

"Аналіз міжнародного досвіду з організації депозитної системи показав свою ефективність на прикладі таких країн, як США, Канада, Фінляндія, Німеччина, Швеція, Нідерланди та інші. Ця система успішно функціонує і в наших країнах-сусідах - Литві та Естонії. Наприклад, відсоток збору депозитарної тари в Литві після 6 місяців введення ДЗС становив 78%. Для порівняння - у Білорусі відсоток збору при діючій системі становив лише 24%. Запровадження депозитної системи ставить собі за мету до 2021 року досягти рівня повернення одноразової депозитної тари - 80%", - вважає в.о. директора НАІП Денис Мелешкін.

Відзначається, що зустріч представників німецького бізнесу з керівництвом НАІП відбулася на початку травня поточного року. У рамках зустрічі сторони обмінялися ідеями запровадження заставної система збору тари в Білорусі. Також було прийнято рішення створити робочу групу, до складу якої увійдуть представники обох країн.

Нагадаємо, надлишок пластикового сміття став проблемою для багатьох країн в світі. Україна - не виняток. Щорічно наша країна накопичує близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких - це тара, в тому числі пластикова. Експерти вказують, що проблема криється у відсутності мотивації українців цивілізовано поводитися зі сміттям, зокрема пластиковими пляшками.

Боротися з пластиком більшості європейських країн допомагає депозитна система збору тари.

Принцип її роботи полягає в тому, що при здачі пляшок у спеціальний автомат споживачам повертається частина грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок збере автомат - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це в свою чергу зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах.

Норвегія, наприклад, завдяки такій системі переробляє майже всі пластикові пляшки в країні. У 2016 році там переробили 598 млн пляшок, що становить 97% від загального обсягу.

В Україні така система запрацює, щойно народні депутати схвалять зареєстрований у парламенті законопроект.

Українські Національні Новини

Новини Світу