ukenru
nimetskiy-virusolog-pro-pogrishnosti-plr-testiv-yakscho-sachok-viyavivsya-porozhniy-tse-ne-oznachaye-scho-v-akvariumi-nemaye-ribi

Німецький вірусолог про погрішності ПЛР-тестів: якщо сачок виявився порожній, це не означає, що в акваріумі немає риби

 • 20499 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Вірусолог берлінської клініки "Charite" Крістіан Дростен порівняв метод ПЛР зі спробою виловити з акваріума сачком золоту рибку: якщо сачок виявився порожнім, це не означає, що в акваріумі немає риби, передає УНН з посиланням на DW.

Відзначається, що метод ПЛР-тестування на "ковід" сьогодні один з найбільш поширених у світі. Альтернативою йому може бути тест, заснований на методиці ізотермічної ампліфікації ДНК, який функціонує подібним з ПЛР чином.

В обох випадках у пацієнта за допомогою ватної палички беруть з глотки пробу слини або мокротиння з легенів. Потім з генетичного матеріалу витягають один ген, розмножують його, багаторазово збільшуючи число його копій, і за допомогою певної біохімічної реакції, яку називають агарозним електрофорезом, визначають наявність вірусу в генетичному матеріалі.

Якщо в пробі не знаходять вірус, це не завжди означає, що людина не інфікована. Але вірус може знаходитися в інших частинах організму. Цим пояснюється те, що в окремих пацієнтів, які вже перехворіли COVID-19, тест ПЛР пізніше все ж може виявитися позитивним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові тест-системи на антиген СOVID-19 стануть своєрідним замінником ПЛР - Кузін

Вірусолог берлінської клініки Charite Крістіан Дростен (Christian Drosten) кажучи про погрішності ПЛР-тестування, порівнює цей спосіб зі спробою виловити з акваріума сачком золоту рибку.

"Якщо сачок виявився порожнімй, це не означає, що в акваріумі немає риби", - говорить Дростен.

Ще один мінус ПЛР-тестування в тому, що пацієнтам іноді доводиться чекати результатів тесту кілька днів.

"Набагато швидше проводяться так звані ПЛР-експрес-тести. У цьому випадку проби аналізуються за допомогою портативного приладу там, де вони були взяті. Таким чином, результат можна отримати вже протягом 45 хвилин. Недолік: прилад може обробити не більше 80 проб за добу", - пише видання.

Нагадаємо, за словами Ольги Голубовської, ПЛР-діагностика дає помилково негативні результати в 20-30% випадків. Також вона вважає, що з часом ПЛР-тести будуть відходити.

Українські Національні Новини

Здоров'я