ne-vsi-tovary-budut-dorozhchaty-naiblyzhchi-misiatsi-ale-na-3-5percent-tsiny-mozhut-zrosty-minahropolityky

Не всі товари будуть дорожчати у найближчі місяці, але на 3-5% ціни можуть зрости - Мінагрополітики

 • 20316 переглядiв

В.о. міністра аграрної політики Тарас Висоцький прогнозує можливе зростання цін на продукти в Україні на 3-5% через складнощі з електропостачанням. Однак не всі товари подорожчають, деякі сезонні продукти можуть навіть дешевшати.

В Україні не всі продукти будуть дорожчати у найближчі місяці через складнощі в енергетиці, але загальна тенденція до зростання - на 3-5% - може бути. Про це повідомив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону у суботу, передає УНН.

Деталі

"Однозначно, виробництво харчової продукції залежить від вартості та доступності енергоносіїв, у тому числі електрики, тому тут зв'язок є. Як це відбиватиметься на цінах, то тут є декілька факторів. Перше, дійсно, яка буде ситуація з відключеннями, як ми бачимо, у липні була ситуація складною, у серпні наразі ситуація вирівнялася. Частка електрики в собівартості різної продукції коливається. Вона може бути від декількох до декількох десятків відсотків", - розповів Висоцький.

Тому, за його словами, треба аналізувати індивідуально.

"Але в цілому, якщо подивитися по галузі й те, що відбувалося в липні й потенційно може бути далі на ринку електроенергії, та цінах, за нашою оцінкою, - це десь 3-5%. Дійсно, до 3-5% може бути зростання в собівартості кінцевої продукції через складності на ринку електропостачання. Але потрібно пам'ятати, що це не єдиний фактор, тому іноді в певній сезонній продукції є, навпаки, у серпні-вересні пік збирання, і вона буде дешевшати, тому навіть складнощі на ринку електроенергії не відобразяться на ціну", - зазначив Висоцький.

Тому він зауважив, що потрібно дивитися по різних торговельних групах.

Не всі товари будуть дорожчати найближчі місяці через складнощі на ринку електропостачання. Але загальна тенденція може бути до зростання на 3-5%

- підсумував Висоцький.

В Україні прогнозують зростання цін на продукти: що подорожчає18.07.24, 10:22

Окрім того, Висоцький повідомив, що зростання цін на агропродукцію на 10% є найпесимістичнішим.

"10% - це закладається такий сценарій найпесимістичніший. Умовно, що підприємство буде більш як 12 годин або навіть постійно працювати на генераторі, тобто на альтернативному джерелі енергії. Очевидно, що такий сценарій оцінювався, тому що ми бачили, яка складність була з електропостачанням в липні. Ми зараз розраховуємо, що в серпні, вересні, жовтні ситуація буде більш контрольована й стабільна", - розповів Висоцький.

Анна Мурашко

Економіка

Популярні

Новини по темі

Ворог атакував Одещину двома ракетами

 • 27983 переглядiв

Угоди з обвинуваченими у терактах 11 вересня відмінили

 • 13126 переглядiв