nazk-vyiavylo-oznaky-nezakonnoho-zbahachennia-nardepa-kisilova-na-ponad-70-mln-hryven

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення нардепа Кісільова на понад 70 млн гривень

 • 10856 переглядiв

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки незаконного збагачення у нардепа Кісільова на понад 70 млн грн.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами проведеного моніторингу способу життя виявило у народного депутата Ігоря Кісільова ознаки незаконного збагачення на понад 70 млн грн. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу НАЗК. 

В Агентстві ім'я нардепа не називають, втім судячи із опису, йдеться саме про  Ігоря Кісільова, який обирався в парламент від вже забороненої "ОПЗЖ". 

Моніторинг НАЗК розпочало на підставі звернення "Bihus.Info" щодо невідповідності рівня життя депутата, членів його сім’ї  та близьких йому осіб отриманим доходам.

Так, у 2021 році його теща придбала квартиру в елітному житловому комплексі Diamond Hill площею 360 кв.м в центрі столиці за 5,5 млн грн. Зазначається, що Національне агентство знайшло докази суттєвого заниження вартості житла – реальна ринкова вартість помешкання на дату його набуття складала близько 65 млн грн.

На прохання НАЗК пояснити джерела походження коштів нардеп повідомив, що не знав про купівлю тещею квартири та додав її письмові пояснення. Вона вказала джерелами походження коштів власні заощадження, а також заощадження її чоловіка та доньок. Однак було встановлено, що доходів, отриманих усіма ними із законних джерел було недостатньо для купівлі коштовної нерухомості

- вказали в Агентстві.

Також в НАЗК виявили спробу приховати реальну вартість квартири через внесення недостовірних параметрів в документи. Зокрема йдеться про зазначення її розташування у гуртожитку периферійної зони Києва. 

Крім того, як повідомляється, дружина нардепа придбала автомобіль Mercedes-Benz S350L, реальна вартість якого майже втричі перевищує ту, що була вказана в договорі купівлі-продажу.

"Таким чином, НАЗК не встановило законних джерел походження коштів, за які були придбані квартира та транспортний засіб за майже 65 млн грн та понад 5,5 млн грн відповідно, що належать близьким родичам посадовця", - йдеться у заяві НАЗК. 

Висновок стосовно народного депутата з виявленими ознаками кримінального корупційного правопорушення скерували до Офісу Генерального прокурора для визначення підслідності та вирішення питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 КК України.

Контекст 

У розслідуванні журналістів "Bihus.Info" йшлось, що народний депутат Ігор Кісільов задекларував користування квартирою на 350 квадратів у люксовому житловому комплексі "Diamond Hill" в центрі Києва. Помешкання до цього придбала його 68-річна теща, але в лютому журналісти Bihus.Info показали як з території комплексу виїжджає автівка, якою користується народний обранець.

Тетяна Краєвська

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі