natskomisiya-rekomenduye-rozglyanuti-pereymenuvannya-zaporizhzhya

Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування Запоріжжя

 • 1369170 переглядiв

КИЇВ. 27 червня. УНН. Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, аргументуючи це тим, що назва може не відповідати лексичним нормам. Повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови, передає УНН.

Деталі

Фахівці-філологи та історики з усіх регіонів України, що працюють у вищих навчальних закладах, склали перелік з 1400 міст та сіл, які рекомендується перейменувати відповідно до закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

У переліку зазначено, що Запоріжжя, разом з іншими назвами сіл, селищ і міст Запорізької області, "може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики".

Комісія рекомендує обґрунтувати "доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву" для цих міст і сіл.

Проте у комісії не пояснили, чому саме Запоріжжя відповідає або не відповідає новому законодавству.

Місцевій владі надано 6 місяців, щоб обґрунтувати доцільність збереження поточної назви обласного центру або запропонувати нову назву. Якщо місцева влада не зможе зробити цього, парламент матиме право змінити назву міста за рішенням комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Литви ініціює дискусію щодо перейменування росії на московію

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування Запоріжжя

     • 1369170 переглядiв

    Удар рф по Краматорську: 15 людей отримали поранення

     • 612267 переглядiв