nato-opysuie-yak-nezvorotnii-shliakh-ukrainy-do-chlenstva-u-proekti-komiunike-cnn

НАТО описує як "незворотній" шлях України до членства у проекті комюніке - CNN

 • 24844 переглядiв

Шлях України до членства в НАТО названо "незворотнім" у проекті спільного комюніке альянсу.

Шлях України до вступу в НАТО названо "незворотнім" у проекті спільного комюніке альянсу, з посиланням на три джерела в понеділок повідомило CNN, пише УНН.

Деталі

Наскільки міцні гарантії надати Україні щодо її майбутнього членства в НАТО, було ключовим джерелом дебатів між 32 членами альянсу напередодні цьоготижневого саміту у Вашингтоні, повідомляв раніше CNN. Проект ще може змінитися до того, як буде ухвалено остаточну версію, але наявність формулювання "незворотності" стане значним сигналом для Києва та москви, зауважує видання.

У Білому домі на тлі прийдешнього саміту НАТО пообіцяли сильні сигнали путіну09.07.24, 08:42

"Одне з джерел, офіційний представник США, сказав, що Білий дім підтримує використання цього слова в заключному комюніке, якщо в документі також підтверджується, що робота України над демократичними реформами має продовжуватися. Чиновник сказав, що остаточна версія, як очікується, міститиме це формулювання", - зазначається у публікації.

У той час як багато європейців наголошували на необхідності різких висловлювань щодо можливого майбутнього України в альянсі, офіційні особи США та Німеччини запропонували описати "міст" до членства України в НАТО, вказує при цьому видання.

Однак, як повідомляється з посиланням на європейського дипломата, офіційні особи також наголосили на важливості "відчутних заходів", для підтримки поточної боротьби України з росією. Голова українського парламенту Руслан Стефанчук заявив на заході в понеділок, що йдеться не лише про формулювання, а про те, щоб наблизити Україну до НАТО.

Високопоставлений чиновник адміністрації США заявив у п’ятницю, що альянс зробить "нові важливі оголошення про те, як ми збільшуємо військову, політичну та фінансову підтримку України" в межах "мосту" України до НАТО.

"Міст до НАТО" потрібен, щоб Україна могла увійти до альянсу того ж дня, коли на це буде політична воля - Білий дім26.06.24, 13:43

Представники США в понеділок публічно відмовилися обговорювати деталі спільного комюніке напередодні саміту, який розпочнеться у вівторок.

"Значна увага справедливо приділяється тому, що члени альянсу скажуть про шлях членства України в декларації саміту. Формулювання будуть чіткими і сильними. Це буде визнання життєво важливих поточних зусиль України щодо реформ і продемонструє підтримку альянсом України на її шляху до членства в НАТО", - заявив на брифінгу в понеділок старший радник з питань Європи в Раді національної безпеки США Майкл Карпентер.

Високопоставлений чиновник американської адміністрації сказав у п’ятницю, що те, що вони "описали з точки зору переходу до членства та результатів, які НАТО оприлюднить для України, є досить суттєвим".

"Ми не говоримо про якийсь план того, як вони збираються дістатися звідси туди. Ми говоримо про підтримку цілого командування у Вісбадені, і ми розглянемо, як ми робимо ці різні частини, про які я згадував раніше, – навчання, координація, оснащення, координація, матеріально-технічне забезпечення, розвиток сил. Це дуже серйозні зусилля, щоб привести Україну в положення, як я вже говорив раніше, коли вона буде готова взяти на себе свої ролі та обов’язки в альянсі з першого дня", – сказав чиновник.

"Я дозволю українцям говорити за себе, але я думаю, що вони розуміють цінність того, що НАТО зробить для цього", - сказали вони.

Зеленський озвучив очікування від саміту НАТО08.07.24, 17:55

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі