ukenru
nardepi-vivchatimut-pitannya-schodo-ymovirnogo-shpionazhu-za-dopomogoyu-gadzhetiv-huawei

Нардепи вивчатимуть питання щодо ймовірного шпіонажу за допомогою гаджетів Huawei

 • 17058 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Народні депутати України вивчатимуть інформацію щодо можливого збору та передачі інформації службам розвідки Китаю за допомогою продукції компанії Huawei. Тільки після дослідження проблематики, ретельного вивчення, можна буде ухвалювати відповідні рішення та розглядати можливість введення санкції. Про це в ексклюзивних коментарях журналісту УНН повідомила низка народних обранців, коментуючи ситуацію, яка виникла довкола китайської компанії в низці країн, через підозри у причетності співробітників до китайської розвідки. 

Член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук повідомив, якщо продукція даної компанії буде нести загрозу національним інтересам, то можна буде вводити санкції.

"Це питання потребує вивчення і прийняття відповідного рішення. Треба вивчити, якщо воно буде нести загрозу національним інтересам або буде порушувати чинне законодавство, то тоді можна вводити певні санкції", - сказав Тетерук.

Водночас він відзначив, що таке рішення потребує ґрунтовного вивчення, адже поширення інформації про промисловий шпіонаж компанії Huawei може виявитись інформаційної кампанією конкурентів Huawei.

Нардеп також повідомив що комітет Верховної ради питань національної безпеки і оборони наразі це питання не розглядав.

"Ні, ми займаємось порядком денним, який у нас запланований і в якості термінових питань, це питання не виносилось на розгляд", - сказав Тетерук.

Секретар комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Антон Геращенко повідомив, що вивчатиме це питання.

"Будемо вивчати це питання. Поки що, ніяких рішень не було. Я сьогодні це питання вивчу", - сказав Геращенко.

Натомість народний депутат України Олександр Бригинець зазначив, що заборона використання смартфонів Huawei в державних структурах інших країн – це дзвіночок для початку роботи українських експертів в цьому питанні.

"Я вважаю, що в таких випадках, коли вже є аналогічні рішення в інших країнах, треба уважно вивчити нашим експертам і зробити свої висновки", - сказав Бригинець.

Він також додав, що вивчить це питання і, якщо для цього буде достатньо підстав, ініціює експертну оцінку з наданням висновків, які можуть стати підставою для прийняття рішення.

"Я спробую сам повивчати інформацію на рівні засобів масової інформації, відстежити як це відбувається і тоді, можливо, на основі цього запропоную експертам в цій галузі надати мені якісь висновки, які б були підставою для прийняття якогось рішення, якщо для такого рішення потрібне рішення Верховної Ради", - уточнив Бригинець.

Як повідомляв УНН, агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало двох чоловіків, підозрюваних у співпраці з китайською розвідкою. Один з них виявився директором у польському відділі концерну Huawei. 

Раніше повідомлялось, що британський міністр оборони Гевін Вільямсон серйозно стурбований залученням китайської телекомунікаційної компанії Huawei в розгортанні мережі стандарту 5G в Великій Британії. 

Представники уряду США раніше переконували свої країни-союзники не використовувати обладнання китайської компанії Huawei Technologies через загрозу кібератак.

Українські Національні Новини

Політика