ukenru
nardep-s-ribalka-pripisav-sobi-zakonoproekt-yakiy-ne-rozroblyav

Нардеп Рибалка приписав собі законопроект, який не розробляв

 • 11411 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. 23 жовтня 2017 року у ВРУ було зареєстровано законопроект № 7231, який передбачає зниження мінімального статутного капіталу для нових банків з 500 до 200 млн грн. Про це повідомляє УНН із посиланням на портал ВРУ.

З цього приводу голова фінкомітету ВРУ Сергій Рибалка зробив допис на сторінці Facebook, в якому зазначив, що начебто він з колегами "запропонував знизити мінімальний статутний капітал для нових банків з 500 до 200 млн грн"

"Нарешті ми зможемо виправити помилку, допущену попереднім складом Верховної Ради і привести вимоги до капіталу банків у відповідність до економічних реалій і світової практики. Спільно з колегами по фінансовому комітету запропонували у новому законопроекті (№7231) зменшити мінімальний статутний капітал на момент реєстрації банків з 500 до 200 млн грн", - йдеться у дописі нардепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ провела обшуки на підприємствах нардепа Рибалки через торгівлю з ОРДЛО

Однак, насправді, вказана ініціатива належить не С.Рибалці, а учасникам фінансвого ринку. Про це УНН раніше розповів шеф-редактор "Фінансового клубу" Руслан Чорний. За його словами писали законопроект не нардепи, а безпосередньо представники банківського сектору. І саме їм належить пропозиція про зниження розміру статутного капіталу.

"Десь писав законопроект я, включалися банки третьої групи, які зацікавлені у цьому. Йдеться про питання повернення до норми у 200 млн (мінімального статутного капіталу для банків - ред.), а це фактично зміна до існуючого законопроекту, яким зараз передбачено нарощення капіталу до 2024 року до 500 млн грн. Ось у нього треба внести зміни: замість 500 написати до 200 млн грн. Законопроект ще не зареєстрований, ми його вчора тільки презентували депутатам, і вони погодилися його зареєструвати і внести у сесійну залу", - розповів він.

Нагадаємо, експерти називають роботу С.Рибалки на посаді голови фінкомітету ВРУ непрофесійною, та такою, що спрямована скоріше на власне збагаченні, ніж регулювання фінансової сфери.

За рейтингом аналітиків "Слово і діло" С.Рибалка взагалі був визнаний найбільшим популістом серед депутатів фінкомітету ВРУ.
А за оцінками окремих експертів, очолюваний Рибалкою комітет ВРУ несе відповідальність за "банкопад" в Україні на рівні із НБУ, адже саме нардепи свого часу протягнули рішення стосовно розширення повноважень НБУ, а також підтримали усі законопроекти регулятора щодо банківського сектору.

Українські Національні Новини

Політика