ukenru
nafta-deshevshaye-vzhe-tretiy-den-cherez-zrostannya-poboyuvan-z-privodu-propozitsiyi

Нафта дешевшає вже третій день через зростання побоювань з приводу пропозиції

 • 23141 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у вересні у п'ятницю зранку під час торгів впали в ціні до 73,30 долара за барель, передає УНН з посиланням на дані торгів.

За даними Bloomberg станом на 9:16, вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 0,23%.

При цьому ціна серпневих ф'ючерсів на нафту марки WTI впала до 71,48 долара за барель, втративши 0,24%.

Деталі

Ціни на нафту в п'ятницю падають третій день поспіль, оскільки побоювання з приводу пропозиції продовжували переслідувати ринок, однак ОПЕК, ймовірно, додасть більше барелів на ринок на тлі очікувань відновлення попиту в міру того, як все більше країн оговтуються від пандемії, пише Reuters.

Обговорення політики поставок у межах Організації країн-експортерів нафти, Росії та інших виробників, групи під назвою ОПЕК+, у цьому місяці закінчилися без досягнення угоди після того, як Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) заперечили проти продовження політики видобутку на період після квітня 2022 року.

Однак наразі Саудівська Аравія і ОАЕ близькі до завершення угоди, яка дозволить збільшити поставки на ринок.

ОПЕК заявила в четвер, що очікує, що світовий попит на нафту виросте в наступному році приблизно до рівнів, що спостерігалися до пандемії, близько 100 мільйонів барелів на добу, в основному за рахунок зростання попиту в США, Китаї та Індії.

Що було раніше

2 квітня Організація країн-експортерів нафти, Росія і їх союзники, група, відома як ОПЕК+, погодилася послабити обмеження видобутку на 350 тис. барелів на добу в травні, ще на 350 тис. барелів на добу в червні і ще на 400 тис. барелів на добу або близько того в липні.

В ОПЕК+ 1 червня погодили, що будуть дотримуватися свого плану зі збільшення поставок на 2 мільйони барелів на день і відповідного до угоди зростання у липні. Наступне засідання відбулося на початку липня, однак без результатів.

Нагадаємо, світовий ринок нафти 9 березня 2020 року пережив "чорний понеділок" - найбільше різке падіння цін з 1991 року з початком війни у Перській затоці. Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін - на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію у найбільших економіках світу, залишаючи ринок перевантаженим різким зниженням попиту і надмірним надлишком нафти.

12 квітня 2020 року країни-члени ОПЕК+, у тому числі РФ, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.

Укладена угода ОПЕК+ про скорочення видобутку передбачала обмеження видобутку до кінця 2020 року на 7,7 млн барелів на добу. У квітневій угоді ОПЕК+ виробникам було запропоновано скорочення видобутку до 5,8 млн барелів на день з початку 2021 року до кінця квітня 2022 року. Утім, умови змінили на зустрічі 3 грудня 2020 року.

Країни ОПЕК+, у тому числі РФ, 3 грудня минулого року домовилися залишити в силі обмеження на видобуток нафти, які діяли з весни 2020 року. Однак, з певними послабленнями. Так, ОПЕК+ підтвердила домовленості щодо повернення на ринок 2 млн барелів, але повернення має бути поступовим, з урахуванням ситуації на ринку. Умови угоди домовилися переглядати щомісяця.

Українські Національні Новини

Економіка