ukenru
nabu-eksministru-omelyanu-povidomleno-pro-pidozru

НАБУ: ексміністру Омеляну повідомлено про підозру

 • 17721 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. Колишному міністру інфраструктури Володимиру Омеляну повідомлено про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн, через виданий наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ, передає УНН.

“19 червня 2020 року детективи НАБУ за процесуального керівництва САП та оперативного супроводу ГУ КЗЕ СБ України повідомили ексміністру інфраструктури України про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн. Дії екстоппосадовця кваліфіковано за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу України (“Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах”)", - йдеться у повідомленні.

Як вказано, слідство встановило, що "колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%". "Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр", - додали у бюро.

"Рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою", - зауважили у НАБУ.

Згодом, як зазначається, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

При цьому сам Володимир Омелян у Facebook вказав, що його "було запрошено на допит у якості свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету, і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі".

Додамо, Володимир Омелян - міністр інфраструктури України в 2016-2019 роках.

Раніше ексміністр Омелян заявив про обшуки.

Українські Національні Новини

Політика