na-sumshchyni-zrostaie-kilkist-khvorykh-na-covid-19-v-rehioni-zafiksuvaly-shtam-flirt

На Сумщині зростає кількість хворих на COVID-19: в регіоні зафіксували штам FLiRT

 • 9369 переглядiв

У Сумській області спостерігається зростання захворюваності на COVID-19. Виявлено новий штам FLiRT, який швидко поширюється та здатний уникати імунної відповіді організму.

На Сумщині зафіксували нову хвилю захворюваності на COVID-19. Окрім того, у регіоні виявили новий штам коронавірусу - FLiRT. Про це заявила виконувачка обов'язків генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Купрієнко, передає УНН.

Деталі

Купрієнко відзначила, що цьогорічна хвиля захворюваності на COVID-19 почалась дещо раніше, ніж зазвичай: вдруге з початку пандемії це відбувається до початку навчального року.

Тож фахівці передбачають, що пік хвилі буде пройдено у другій половині вересня, проте з початком навчального року активуються передумови для поширення захворювання серед школярів та студентів, тому ці прогнози можуть бути скореговані реальною ситуацією.

В Україні виявлено 5 випадків нового субваріанту ковіду FLiRT - МОЗ12.08.24, 14:57

Для завершення хвилі після проходження піка знадобиться ще до двох місяців.

Не можу не оминути увагою той факт, що за останні два тижні в області було зареєстровано два випадки смерті серед осіб, хворих на COVID-19. Перед цим останній випадок смерті реєструвався у травні поточного року. Померлі були мешканцями Сумської громади, це чоловік 69 років та жінка 75 років. Обидва мали хронічні серцево-судинні захворювання та не були щеплені проти COVID-19 протягом останніх 12 місяців

- резюмувала в.о. головного державного санітарного лікаря в Сумській області. 

Вона підкреслила на важливості проведення вакцинації проти COVID-19. Хоч наразі вакцини і не можуть захистити від інфікування збудником хвороби, проте доведено, що люди, які отримали вакцину хворіють у більш легкій формі, набагато рідше потрапляють до стаціонару і набагато рідше помирають від захворювання.

Слід зазначити, що одночасно з початком зростання захворюваності в Україні була виявлена циркуляція нового варіанту SARS-CoV-2 під назвою FLiRT. Даний збудник також був виявлений і в Сумській області. Основними рисами вірусів FLiRT є здатність уникати імунної відповіді організму та стрімко поширюватися серед населення. Зважаючи на високі темпи приросту захворюваності в області можна припустити, що поточна хвиля обумовлена переважним поширенням саме цього варіанту

– розповіла Ірина Купрієнко

Доповнення

За словами Купрієнко, зростання захворюваності розпочалось практично одночасно у всіх районах Сумської області. Вона також зауважила, що захворюваність на COVID-19 зростає і серед дітей і серед дорослих, проте інтенсивність епідемічного процесу серед дорослих є в 1,6 раза вищою.

На Івано-Франківщині від нового штаму COVID-19 FLiRT померла 80-річна жінка07.08.24, 19:30

Частка дітей в загальній структурі випадків хвороби зростає і наразі не перевищує 10%.

Нагадаємо

У столиці збільшується число пацієнтів з коронавірусом, які потребують госпіталізації. Станом на 20 серпня в лікарнях перебуває 130 хворих, зростає кількість тих, хто потребує кисневої підтримки та ШВЛ.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі