na-prokhannia-ukrainy-lytva-prypynyt-bezkoshtovne-navchannia-ukrainskykh-studentiv

На прохання України: Литва припинить безкоштовне навчання українських студентів

 • 18222 переглядiв

З вересня Литва більше не покриватиме витрати на навчання для нових українських студентів-біженців, але деякі університети та коледжі продовжать надавати безкоштовне або частково фінансоване навчання та проживання для українських студентів.

На прохання Києві Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців, але деякі університети та коледжі залишать безоплатне навчання для студентів. Про це пише LRT, передає УНН.

Деталі 

У виданні пояснили, що після початку повномасштабної війни українські біженці в Литві змогли навчатися у вищих навчальних закладах країни безоплатно.

Однак, з вересня цього року це не буде доступно для нових студентів, однак ті, хто вступив раніше, все ж зможуть закінчити навчання без сплати.

Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на цей час немає потреби переводити навчання в інше місце

- заявили в литовському міністерстві освіти. 

Зазначається також, що починаючи з цього року, українці, які закінчили середню освіту і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви.

Таким чином зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Стефанішина: примусового повернення українців із-за кордону не буде30.04.24, 13:12

Доповнення

Попри рішення уряду припинити фінансову підтримку українських студентів, деякі вищі навчальні заклади - вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів. Це зокрема Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU).

Зокрема, Вільнюський коледж вирішив повністю профінансувати навчання всіх громадян України, зарахованих цього року, а також по можливості надати безкоштовні гуртожитки та стипендії.

Натомість Вільнюський технічний університет планує покривати 40% вартості навчання громадян України, а Каунаський VDU планує надавати часткові стипендії для покриття витрат на навчання і частково відшкодовувати плату за гуртожиток.

Також Вільнюський університет не має наміру покривати вартість навчання для українських студентів, але обіцяє запропонувати щомісячні гранти у розмірі 300 євро та безкоштовне проживання в гуртожитках.

Поки що не зрозуміло, скільки українських студентів приймуть ці навчальні заклади.

Нагадаємо

Перший заступник Міністра закордонних справ України Андрій Сибіга зустрівся з Генеральним директором Товариства Червоного Хреста України, щоб обговорити  питання підготовки спеціальних програм для повернення українців з-за кордону.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі