na-pochatku-2025-roku-krainy-baltii-vidiednaiutsia-vid-enerhosystemy-rf-ta-bilorusi

На початку 2025 року країни Балтії від'єднаються від енергосистеми рф та білорусі

 • 19341 переглядiв

У лютому 2025 року Латвія, Литва та Естонія від'єднають свої енергосистеми від об'єднаної системи з Росією та Білоруссю і синхронізуються з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.

У лютому 2025 року Латвія, Литва та Естонія відключать свої енергосистеми від єдиної системи з Росією та Білоруссю. Про це пише УНН з посиланням на спільну заяву країн Балтії, яку оприлюднило Міністерство енергетики Литви.

Деталі

У відомстві пояснили, що 10 липня, міністри енергетики Естонії, Латвії та Литви під час зустрічі підтвердили наміри синхронізуватися з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E, та відключитися від російської та білоруської.

Вони оцінили звіт про прогрес у цьому напрямку та заявили, що підготовка до синхронізації Балтійської електроенергетичної системи з європейською йде згідно з планом.

Найближчими тижнями оператори балтійських систем передачі проінформують інші сторони про своє спільне рішення не продовжувати контракт з BRELL

- йдеться в заяві. 

Після цього Латвія, Литва та Естонія проведуть тестування роботи ізольованої системи та синхронізацію із мережами континентальної Європи у лютому 2025 року.

Довідково

BRELL - синхронний режим роботи енергетичних систем Білорусії, Росії, Естонії, Латвії та Литви (на єдиній частоті струму 50 Гц), що склався на основі угоди від 7 лютого 2001 року та названий за першими літерами назв цих держав.

Латвія, Литва та Естонія — останні країни-члени Євросоюзу, які ще не приєдналися до континентальної європейської енергомережі. А втім, навесні 2022 року країни Балтії повністю припинили імпорт російської електроенергії.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Вибухи пролунали у Херсоні - ЗМІ

     • 26779 переглядiв