na-odeshchyni-zhinku-vyhnaly-z-kafe-za-prokhannia-hovoryty-ukrainskoiu-u-movnoho-ombudsmena-vidreahuvaly

На Одещині жінку вигнали з кафе за прохання говорити українською: у мовного омбудсмена відреагували

 • 12078 переглядiв

У кафе в Затоці відвідувачку вигнали за прохання обслуговувати українською. У мовного омбудсмена відреагували, розпочато перевірку дотримання мовного закону власницею закладу.

У Затоці в Одеській області розігрівся черговий мовний конфлікт. Працівник місцевого кафе вигнав із закладу жінку, через те що вона просила обслуговувати її українською. Про це УНН повідомляє із посиланням на допис відвідувачки Валерії Яськів у Facebook.

Деталі

Яськів розповіла, що подія сталась 30 липня в закладі із назвою BurgerZ. Жінка хотіла зробити замовлення, у відповідь їй відповіли російською. На прохання жінки спілкуватись з нею українською її попросили покинути заклад.

Яськів вийшла і викликала правоохоорнців, які склали адміністративний протокол.

На моє прохання до працівників поліції зробити попередження закладу про їхнє обслуговування поліція реагувала неохоче, але разом з ними я зайшла в заклад Z , з якого нас разом з працівниками поліції знову вигнали вказавши, що це "частная собственность", на вулиці ми розмовляти з власником закладу, який агресивно захищав російську мову і сказав , що ніколи ні він ні його сім’я (яка вся працює в цьому закладі) не перейдуть на державну

- розповіла жінка.

Також вона розповіла, що в закладі лунала гучна російськомовна музика, меню для відвідувачів теж було написано не державною мовою.

Представниця Уповноваженого із захисту державної мови в Одеській області Ярослава Вітко-Присяжнюк відреагувала на мовний скандал. Вона розповіла, що розмовляла з жінкою, мовні права якої були порушені, правоохоронцями області, котрі повторно навідалися до закладу та зустрілися з власниками.

За результатами скарги і наказом Уповноваженого розпочато заходи державного контролю щодо дотримання мовного закону власницею цього закладу. Буде вжито всіх необхідних заходів реагування, а також проведено додаткову інформаційно-роз’яснювальну роботу з представниками сфери обслуговування Одещини

-вказала Вітко-Присяжнюк.

Вона вкотре наносила, що порушення прав громадян на отримання інформації державною мовою є неприпустимим.

В Україні затвердили стандарт української мови як іноземної02.08.24, 16:17

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд відкрив усі пункти пропуску для військових товарів

     • 14010 переглядiв