na-klimatychnomu-samiti-cop28-obhovoriuiut-prohramy-pidtrymky-naftodobuvnykh-krain-yaki-vtratiat-dokhody-pid-chas-enerhetychnoho-perekhodu

На кліматичному саміті COP28 обговорюють програми підтримки нафтодобувних країн, які втратять доходи під час енергетичного переходу

 • 22969 переглядiв

У центрі уваги на кліматичному саміті COP28, який проходить у Дубаї, перебуває майбутнє викопного палива: низка країн наполягають на поетапній відмові від викопного палива для досягнення кліматичних цілей, а інші країни говорять про більш радикальні заходи. Про це пише видання Newscientist, передає УНН.

Деталі

Для країн з низькими доходами, які залежать від своєї нафтогазової промисловості, перехід від викопного палива може мати катастрофічні наслідки без додаткової міжнародної підтримки. Із 40 країн світу, які покладаються на доходи від нафти і газу для наповнення бюджету, понад 20 країн отримують половину або більше бюджетних доходів від торгівлі викопним паливом. П'ять із цих країн розташовані в Африці, включно з Нігерією з населенням 200 мільйонів осіб. А в таких країнах, як Венесуела, Ірак або Туркменістан, доходи від продажу нафти і газу становлять 100 відсотків державних доходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COP28 у Дубаї стане "моментом істини" для нафтової промисловості – голова Міжнародного енергетичного агентства

Дослідники аналітичного центру Carbon Tracker у Великій Британії також визначили шість африканських країн, включно з Угандою, Сенегалом і Мозамбіком, як "нафтові держави, що розвиваються", які ризикують втратити гроші на інфраструктурі викопного палива, яку вони тільки починають будувати.

Втрата цих доходів і зростаючий борг можуть дестабілізувати уряди і залишити працівників і громади, які працюють на викопному паливі, без засобів до існування, вважає Наталі Джонс з Міжнародного інституту сталого розвитку, аналітичного центру зі штаб-квартирою в Канаді.

У перший же день переговорів на COP28 Африканська група країн рішуче наполягала на більшій підтримці та заявила, що до підсумкової резолюції саміту необхідно включити формулювання про поетапну відмову від викопного палива, що буде "справедливою, рівноправною та використовуватиме диференційований підхід".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт COP28 стартував закликом працювати разом щодо викопного палива

Джонс вважає, що підтримка вразливих нафтових держав може нагадувати програми, запущені на COP26 у Глазго, щоб допомогти країнам, залежним від вугілля. Ці програми були спрямовані на те, щоб допомогти залежним від вугілля країнам інвестувати в чисту енергетику, диверсифікувати свою економіку і перенавчити працівників, які втратили роботу.

Нам ще належить побачити, наскільки добре вони досягнуть успіху, але вони можуть стати моделлю для країн, що відмовляються від нафти і газу

- каже вона.

Анастасія Рябоконь

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі