ukenru
mzs-rosiyi-vidreaguvav-na-rishennya-ssha-viyti-z-dogovoru-pro-vidkrite-nebo

МЗС Росії відреагував на рішення США вийти з Договору про відкрите небо

 • 12920 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. Росія вважає "прикрим" рішення США покинути Договір про відкрите небо. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Росії на рішення США вийти з Договору про відкрите небо, передає УНН.

"Вищі посадові особи США - Президент Д.Трамп і Держсекретар М.Помпео - заявили про рішення вийти з Договору про відкрите небо (УВН). Крок досить сумний з точки зору європейської безпеки - УВН, до речі, укладена з ініціативи США, є її найважливішою ланкою. Однак подиву у російської сторони це рішення Вашингтону не викликало - воно повністю вписується в його лінію на руйнування всього комплексу домовленостей в сфері контролю над озброєннями та зміцнення довіри у військовій області", - заявили в МЗС РФ.

У заяві згадується аргумент США про те, що Росія використовує одержувану під час реалізації Договору інформацію про критичну інфраструктуру в США і Європі для націлювання своєї високоточної зброї.

У відповідь в РФ звинуватили Вашингтон у зйомці російських об'єктів.

"Користуючись своїми правами щодо УВН, Росія діяла строго в рамках її положень, і ніяких претензій щодо цього до нас у американських колег раніше не виникало", - заявили в МЗС.

Заява США про те, що вони можуть переглянути своє рішення про вихід з УВН, якщо Росія в найближчі місяці беззастережно виконає всі необхідні вимоги, в РФ назвали "ультиматумом".

"Ми відкриті до діалогу, але тільки до рівноправного, спрямованому на взаємний облік інтересів і занепокоєння ... Росія буде вибудовувати свою подальшу лінію щодо УВН, виходячи суто з інтересів національної безпеки, в тісній взаємодії зі своїми союзниками і партнерами", - заявили у Міністерстві.

Нагадаємо, адміністрація президента США Дональда Трампа в четвер, 21 травня, повідомила міжнародним партнерам про рішення вийти з Угоди про відкрите небо, що дозволяє більш ніж 30 країнам-учасницям здійснювати обльоти територій один одного в цілях зміцнення довіри і запобігання конфліктам.

Українські Національні Новини

Новини Світу