ukenru
mzs-polschi-napravilo-diplomatichnu-notu-nimechchini-schodo-reparatsiy-za-drugu-svitovu-viynu

МЗС Польщі направило дипломатичну ноту Німеччині щодо репарацій за Другу світову війну

 • 145040 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Міністр закордонних справ Збігнєв Рау підписав дипломатичну ноту Німеччині щодо репарацій за Другу світову війну, заявив він у понеділок, формалізувавши вимогу Польщі щодо компенсації. Про це УНН пише з посиланням на повідомлення МЗС країни у Twitter.

Деталі

Цей крок було зроблено після того, як правлячі польські націоналісти минулого місяця підрахували, що Німеччина винна країні 6,2 трильйона злотих (1,26 трильйона доларів). Німеччина, найбільший торговий партнер Польщі, заявила, що всі фінансові претензії, пов'язані з війною, було врегульовано.

«У ноті висловлено позицію міністра закордонних справ Польщі про те, що сторони повинні зробити негайні кроки для постійного та ефективного вирішення питання про наслідки агресії та німецької окупації», - заявив на прес-конференції Збігнєв Рау.

Довідка

Близько шести мільйонів поляків, у тому числі три мільйони польських євреїв, були вбиті під час війни, а Варшава була стерта з землі після повстання 1944 року, в ході якого загинуло близько 200 000 мирних жителів.

1953 року тодішні комуністичні правителі Польщі відмовилися від усіх претензій на військові репарації під тиском Радянського Союзу, який хотів звільнити Східну Німеччину, сателіта СРСР, від будь-яких зобов'язань.

Доповнення

Правлячі польські націоналісти «Право і справедливість» (PiS) заявляють, що угода є недійсною, оскільки Польща не змогла домовитися про справедливу компенсацію. З того часу, як вони прийшли до влади у 2015 році, партія відродила заклики до компенсації та зробила популяризацію жертв війни центральним елементом своєї апеляції до націоналізму.

Позиція щодо Німеччини, яку PiS часто використовує для мобілізації своїх прихильників, загострила стосунки з Берліном.

Українські Національні Новини

Новини Світу