mozhe-buty-ostannim-shansom-blinken-pro-peremovyny-shchodo-prypynennia-vohniu-v-hazi

Може бути останнім шансом: Блінкен про перемовини щодо припинення вогню в Газі

 • 13047 переглядiв

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що нинішня угода про припинення вогню в Газі може бути останнім шансом повернути заручників і припинити бойові дії. Він закликав сторони уникати ескалації та провокацій.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що поточна угода про припинення вогню в Газі може стати останнім шансом забезпечити повернення заручників і припинити бойові дії між ХАМАСом, визнаним у США терористичною організацією, та Ізраїлем, передає УНН із посиланням на Голос Америки.

"Це вирішальний момент — ймовірно, найкраща, можливо, остання можливість повернути заручників додому, домогтися припинення вогню та направити всіх на кращий шлях до міцного миру та безпеки", — сказав Блінкен у понеділок.

У понеділок Блінкен зустрівся з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом і мав зустрітися з прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньяху та міністром оборони Йоавом Галлантом пізніше цього дня.

Це його дев’ята поїздка до регіону з початку воєнних дій 7 жовтня. Учасники переговорів із Сполучених Штатів, Єгипту та Катару зустрілися в Досі, Катар, минулого тижня, щоб виробити останню версію угоди, і очікується, що обговорення відновляться в Каїр пізніше цього тижня.

Невдовзі після того, як Блінкен прибув до Ізраїлю в неділю, біля синагоги в Тель-Авіві вибухнула бомба, убивши людину, яка везла її, і поранила перехожого, повідомила ізраїльська поліція. У понеділок поліція кваліфікувала вибух як теракт.

Також у понеділок Ізраїль продовжив просування на північ від Хан-Юніса та вночі посилив бомбардування передмість міста Газа, повідомила агенція Reuters.

Міністерство охорони здоров'я Лівану повідомило, що внаслідок ізраїльського удару на півдні Лівану загинуло двоє людей, а офіційне Національне інформаційне агентство Лівану повідомило про обстріли та рейди Ізраїлю в кількох районах.

Хезболла, визнана у США терористичною організацією, оголосила, що здійснила "одночасну повітряну атаку" за допомогою "наряджених вибухівкою дронів" на дві ізраїльські військові позиції — казарми біля кордону та базу поблизу прибережного міста Акко.

Додамо

Минулого місяця під час ізраїльського удару поблизу Бейрута було вбито Фуада Шукра, одного з головних командирів Хезболли, незадовго до нападу в Тегерані, який убив політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханію. Хоча Ізраїль не взяв на себе відповідальність за смерть Ханії, він був звинувачений у нападі.

І Іран, і Хезболла, яку підтримує Іран, пообіцяли помститися за вбивства. Угода про припинення вогню розглядається як спосіб запобігти більшій війні в регіоні.

У своїй заяві в понеділок Блінкен підкреслив, що він перебуває в Ізраїлі в рамках "інтенсивних дипломатичних зусиль за вказівками президента Байдена, щоб спробувати довести цю угоду" до підписання.

Він сказав, що настав час для Ізраїлю та ХАМАС погодитися на перемир'я.

"Також настав час переконатися, що ніхто не вжив жодних кроків, які могли б зірвати цей процес, — сказав він.— Тож ми намагаємося переконатися, що не буде ескалації, не буде провокацій, не буде жодних дій, які будь-яким чином могли б відвести нас від укладання цієї угоди або, якщо на те пішло, ескалації конфлікту в інші місця та з більшою інтенсивністю".

Учасники переговорів місяцями намагалися досягти згоди.

Основна схема угоди про припинення вогню залишається незмінною. Це трьохфазний процес, у якому бойові дії будуть припинені на шість тижнів, у той час як ХАМАС почне звільняти приблизно 110 заручників, яких він все ще утримує, серед яких близько 70 живі, а Ізраїль звільнить сотні палестинців, яких він ув’язнив.

Посередники сподіваються покласти край війні, яка почалася 7 жовтня з нападу ХАМАС на Ізраїль, у результаті якого загинуло близько 1200 осіб і було захоплено близько 250 заручників. За даними органів охорони здоров’я, контрольованих ХАМАСом, у результаті контрнаступу Ізраїлю загинуло понад 40 000 палестинців, більшість з яких жінки та діти. Ізраїльські військові стверджують, що кількість загиблих включає тисячі вбитих бойовиків ХАМАС.

Антоніна Туманова

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росія атакувала Херсон з безпілотника: поранено 34-річну жінку

     • 19469 переглядiв

    Поселитися у гуртожиток тепер можна через Дію

     • 13492 переглядiв