mizhnarodnyi-den-pamiati-ta-pomynannia-zhertv-teroryzmu-koly-svit-vyznaie-rosiiu-derzhavoiu-terorystom

Сьогодні Міжнародний день пам’яті та поминання жертв тероризму: коли світ визнає росію державою-терористом

 • 98999 переглядiв

21 серпня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв тероризму. У 2023 році від терактів у всьому світі загинуло 8352 людини, не враховуючи жертв російської агресії в Україні.

Сьогодні, 21 серпня, у багатьох країнах світу відбуваються заходи присвячені Міжнародному дню пам’яті та поминання жертв тероризму. Подія була започаткована резолюцією Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у 2017 році, пише УНН.

У широкому сенсі, тероризм -  це використання або загроза застосування насильства для досягнення політичної, релігійної або ідеологічної мети. Полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні терору шляхом захоплення заручників, убивств, тортур, залякування населення та органів влади та інших злочинних дій з метою досягнення певних цілей.

"Розквіт" тероризму у світі припав на другу половину ХХ століття. Він і досі залишається небезпечним явищем, якому провідні країни світу досі не можуть знайти ефективної протидії.

Сумний рейтинг країн з найбільшим рівнем терористичної загрози  за підсумками 2023 року очолили Буркіна-Фасо, Ізраїль та Малі.

В результаті терактів, минулого року у світі загинули 8352 людини, з них майже дві тисячі у Буркіна-Фасо.

На жаль, поки що, наведена статистика не враховує цивільних українців, які загинули та отримали поранення внаслідок повномасштабної російської агресії.

Державний тероризм - це проведення силовими та військовими структурами спеціальних операцій на територіях інших держав. І повномасштабна агресія рф повністю підпадає під це визначення.

За даними ООН, з 24 лютого 2022 року від рук окупантів загинуло близько 11 тисяч українців, з них – більше 500 дітей.

На даний час росію державою-терористом визнали лише Україна, Литва та Парламентська асамблея НАТО. Державою – спонсором тероризму рф визнали Естонія, Латвія, Литва, Польща, Нідерланди, Словаччина, Европарламент та Парламентська асамблея ОБСЄ.

Як мінімум, важливим політичним кроком могло б стати визнання Сполученими Штатами рф державою-спонсором тероризму.

Поки що у списку США до таких країн відносяться союзники росії: Сирія, Іран, Куба та КНДР.

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    путін вперше за 13 років поїхав до Чечні - Reuters

     • 101917 переглядiв