ukenru
mizhnarodni-rezervi-ukrayini-za-misyats-zmenshilisya-na-1-3

Міжнародні резерви України за місяць зменшилися на 1,3%

 • 13754 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Міжнародні резерви України становили 25,4 млрд дол. США за підсумками травня, зменшившись за місяць у доларовому еквіваленті на 1,3%. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу НБУ.

"Станом на 1 червня 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 25 371,8 млн дол. США (в еквіваленті). У травні вони зменшилися на 1,3%, втім залишаються на рівні, близькому до показників початку року", - вказали в українському центробанку.

Зниження резервів упродовж минулого місяця у НБУ пояснили "насамперед погашенням значної частини цьогорічних зобов’язань за державним боргом".

Вказано, що загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, операції уряду з управління державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано 1476,1 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 1009,2 млн дол. США сплачено за облігаціями зовнішньої державної позики (ОЗДП), 337,7 млн дол. США – за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, 60 млн дол. США – за зобов’язаннями перед МВФ, решта коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями на користь уряду у розмірі 418,8 млн дол. США, зокрема за рахунок розміщення валютних ОВДП на 368,8 млн дол. США;
  • по-друге, операції НБУ на міжбанківському валютному ринку. Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувала перевищувати попит, тож, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти і поповнював міжнародні резерви. Загалом у травні Національний банк викупив 660,6 млн дол. США. Інтервенції з продажу валюти не проводились;
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 73,4 млн дол. США (в еквіваленті).

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - додали у НБУ.

Наадаємо, міжнародні резерви України у квітні зросли на 3,1%.

Українські Національні Новини

Економіка