ukenru
mizhnarodna-federatsiya-zhurnalistiv-zasudila-sanktsiyi-proti-trokh-ukrayinskikh-telekanaliv

Міжнародна федерація журналістів засудила санкції проти трьох українських телеканалів

 • 15842 переглядiв

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Міжнародна та Європейська федерації журналістів засудили санкції проти ZIK, NewsOne та 112 Ukraine і назвали закриття політично вмотивованою забороною і нападом на свободу преси. Про це повідомляє УНН з посиланням на сайт Міжнародної федерації журналістів IFJ.

Цитата:

“Президент України Володимир Зеленський заборонив трьом телевізійним каналам працювати в Україні, анулювавши їх ліцензію на ефір та заблокувавши активи після звинувачення в проросійській орієнтованості. Міжнародна та Європейська федерація журналістів (IFJ та EFJ) засудили "позасудову та політично вмотивовану заборону та кричущий напад на свободу преси, який необхідно терміново скасувати", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Вказано, що на телеканалах ZIK, NewsOne та 112 Ukraine працює близько 1500 людей, їх робота зараз під загрозою.

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) закликала уряд розробити чітку правову основу для поділу на пропагандистські ресурси і засоби масової інформації, оскільки таке рішення може призвести до диктатури і підірвати демократію.

Що було раніше

Президент Володимир Зеленський запровадив персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції діятимуть 5 років. 

Також санкції накладені на низку підприємств медіахолдингу “Новини”, куди також входять телеканали “ZIK” і “NewsOne”, 112-канал. Під санкції потрапили: “Нові комунікації” — ZIK, “НОВИНИ 24 ГОДИНИ” — “ПАРТНЕР ТВ”, “ЛІДЕР ТВ”, “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ “112-ТВ”, “ТВ ВИБІР” — 112 канал, “НОВИЙ ФОРМАТ ТВ” — засновник Тарас Козак, “АРІАДНА ТВ” — власник Тарас Козак.

3 лютого Зеленський вперше прокоментував введені ним санкції проти телеканалів “ZIK”, “NEWSONE” та “112”, заявивши, що Україна “рішуче підтримує свободу слова”, а застосовані обмеження — “важке рішення”.

У ЄС зазначили, що Україна має захищатися, але не ціною свободи ЗМІ.

Дії Глави держави засудили в багатьох інституціях, зокрема - в Національній спілці журналістів України. З відповідною заявою вже виступив голова НСЖУ Сергій Томіленко, який назвав указ Президента України Володимира Зеленського про введення санкцій проти телеканалів "ZIK", "NEWSONE" та “112” “надзвичайною ситуацією для держави”. З його слів, Національна спілка журналістів України негайно поінформує міжнародні інституції про кричущі дії влади, направлені на боротьбу зі свободою слова в Україні.

Українські Національні Новини

Політика