ministri-yes-vimagatimut-pokraschennya-dostupu-do-finansuvannya-oboronnoyi-promislovosti-euractiv

Міністри ЄС вимагатимуть покращення доступу до фінансування оборонної промисловості - Euractiv

 • 124196 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Міністри оборони ЄС у вівторок, 14 листопада, як очікується, випустять спільну заяву, у якій закличуть банки надати оборонній промисловості доступ до кредитів у спробі усунути перешкоди для збільшення інвестицій у виробничі потужності, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Деталі

У заяві міститиметься заклик до "зміцнення доступу європейської оборонно-технологічної та промислової бази (EDTIB) до фінансів та її здатності сприяти миру, стабільності та стійкості в Європі", згідно з проектом, який, як очікується, буде ухвалено на засідання керівної ради Європейського оборонного агентства (EDA).

Міністри оборони повинні, окрім інших заходів, "закликати державні та приватні фінансові установи" "уникати дискримінації щодо інвестицій у EDTIB та відповідним чином коригувати свою політику".

Очікується, що міністри оборони блоку повторять заклик до ЄІБ "посилити підтримку цілей оборони та безпеки ЄС загалом". Адже, пише видання, ЄІБ досі не виявляв бажання відігравати важливішу роль у кредитуванні оборонної промисловості чи держав-членів для військових цілей. І рішення про зміни у цьому питанні, як стверджується, перебуває у руках міністрів фінансів.

При цьому, згідно з інформацією Euractiv, міністри фінансів ЄС розглядають можливість надання оборонним видаткам особливого статусу у бюджетних правилах ЄС відповідно до нового огляду економічного управління (EGR) у спробі стимулювати інвестиції держав-членів у цю галузь.

Також очікується, що буде порушено питання застосування суворих критеріїв екологічного, соціального та державного управління (ESG).

У тексті зазначено, що "багато індексів ESG виключають компанії, діяльність яких пов'язана з сектором оборони та озброєнь", що "має широкомасштабні негативні наслідки", такі як обмеження кількості інвесторів та збитки їхній репутації, у тому числі на ринку праці, особливо для малих та середніх підприємств та стартапів.

Європейська оборонна промисловість вимагає більшої поблажливості до них із дотриманням цих суворих критеріїв.

На думку міністрів, оборонний сектор має користуватися особливим режимом.

Війна росії проти України "продемонструвала, що реагуючі та стійкі виробничі потужності та лінії постачання є ключем до поповнення запасів озброєнь держав-членів та підтримки партнерів ЄС, які беруть участь у високоінтенсивних операціях з метою самооборони", пишуть міністри оборони ЄС фінансовим установам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС на тлі зобов'язань перед Україною збирається виробляти понад мільйон боєприпасів на рік - єврокомісар

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти вночі запустили 31 шахед, Повітряні Сили збили 19

     • 2485023 переглядiв