ukenru
minenergo-pragne-viyti-na-100-rozrakhunok-z-investorami-u-zelenu-energetiku

Міненерго прагне вийти на 100% розрахунок з інвесторами у "зелену" енергетику

 • 7876 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Меморандум між урядом, Міненерго та інвесторами у "зелену" енергетику, імплементований відповідним законом, дозволив запустити механізм погашення боргів держави. Вже у серпні розрахунки держави за "зелену" електроенергію склали 84%. Про це повідомили у Міненерго, передає УНН.

Там зазначили, що сьогодні у відомстві збиралася робоча група з питань виконання меморандуму із інвесторами у ВДЕ і закону про удосконалення умов підтримки "зеленої" енергетики (№ 810-IX) під головуванням в.о. міністра енергетики Ольги Буславець.

За даними ДП "Гарантований покупець", динаміка розрахунків з інвесторами у "зелену" енергетику значно покращилася. Найближчим часом НЕК "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець" закумулюють необхідні кошти для повного розрахунку з виробниками "зеленої" електроенергії за серпень, інформують у Міненерго.

Міністерство своєю чергою проводить необхідну роботу, щоб 100% оплата з інвесторами у ВДЕ стала системною.

"Я хочу запевнити інвесторів, що з боку міністерства робляться всі кроки для виконання законодавства та умов меморандуму. Ми системно працюємо над тим, щоб 100% оплата стала нормою", – зазначила Буславець.

Водночас вона зауважила, що залишається низка питань, які належать до компетенції Верховної Ради та інших міністерств.

Верховна Рада, зокрема, має прийняти рішення щодо надання державних гарантій державним енергетичним компаніям, зокрема, НЕК "Укренерго", для залучення на вигідних умовах кредитних коштів від державних банків та міжнародних фінансових установ.

Зважаючи на те, що народні депутати "провалили" у вересні відповідну урядову ініціативу, нині очікується аналогічна пропозиція від них, акцентує Міненерго. При цьому додає, що така законодавча ініціатива потрібна терміново, щоб покрити касові розриви у платежах НЕК "Укренерго" та уникнути підвищення тарифу на передачу електроенергії.

Водночас до виконання положень закону № 810-IX має долучитися міністерство фінансів. Зокрема, розробити пропозиції щодо випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) чи злучити інші боргові фінансові інструменти, які необхідні для погашення заборгованостей перед інвесторами у ВДЕ. Крім того, з метою уникнення суттєвого підвищення тарифу на передачу електричної енергії необхідно передбачити видатки на фінансову підтримку гарантованого покупця для часткової оплати "зеленої" електроенергії з Державного бюджету у 2021 році.

"Ми пропонуємо Мінфіну створити робочу групу, до якої обов’язково долучаться фахівці Міненерго. Маємо розробити можливі сценарії для повної фінансової стабілізації "зеленої" енергетики, обрати оптимальний та спільно забезпечити його реалізацію", – наголосила Ольга Буславець.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець виконала обіцянку зменшити "зелені" тарифи. Економія коштів українців складає 2 млрд грн щорічно.

Також нагадаємо, Міненерго поінформувало народних депутатів про нагальні потреби ПЕК та сфери енергоефективності в коштах Держбюджету на 2021 рік.

Українські Національні Новини

Політика