meta-ne-vypuskatyme-u-yes-svoiu-multymodalnu-model-shi

Meta не випускатиме у ЄС свою мультимодальну модель ШІ

 • 10880 переглядiв

Meta відмовляється від запуску своєї мультимодальної ШI-моделі в ЄС через непередбачуване регуляторне середовище. Це рішення обмежить доступ європейських компаній до технології, незважаючи на її відкриту ліцензію.

Meta заявляє, що не запускатиме свою майбутню мультимодальну модель штучного інтелекту, здатну обробляти відео, аудіо, зображення та текст, у Європейському Союзі, посилаючись на проблеми регулювання, пише УНН з посиланням на The Verge.

Деталі

Це рішення, як зазначається, не дозволить європейським компаніям використовувати мультимодальну модель, попри те, що вона реалізується під відкритою ліцензією.

"Ми випустимо мультимодальну модель Llama в найближчі місяці, але не в ЄС через непередбачуваний характер європейського нормативно-правового середовища", - заявила The Verge представник Meta Кейт Маклафлін.

Буквально минулого тижня ЄС остаточно затвердив терміни відповідності для компаній, що займаються штучним інтелектом, відповідно до свого суворого нового закону про штучний інтелект. Технологічним компаніям, які працюють у ЄС, як правило, доведеться до серпня 2026 року дотримуватись правил, що стосуються авторського права, прозорості та використання ШІ.

Рішення Meta послідувало за аналогічним кроком з боку Apple, яка нещодавно заявила, що, швидше за все, виключить ЄС із розгортання Apple Intelligence через побоювання, пов'язані із законом про цифрові ринки. Meta також призупинила плани випуску свого помічника зі штучного інтелекту в ЄС і призупинила роботу своїх інструментів генеративного штучного інтелекту в Бразилії — і те, й інше через побоювання, пов'язані з дотриманням вимог щодо захисту даних.

Meta заявляє, що її мультимодальні моделі штучного інтелекту будуть використовуватися в таких продуктах як розумні окуляри Meta Ray-Ban. За даними Axios, така позиція Meta щодо ЄС також поширюватиметься на майбутні випуски мультимодальних моделей штучного інтелекту, але виключає більшу текстову версію моделі Llama 3, яка, за словами Meta, буде доступна для клієнтів із ЄС.

Це, як і раніше, залишає складну ситуацію для компаній за межами ЄС, які сподівалися надавати продукти та послуги, які використовують ці моделі, оскільки їм буде заборонено пропонувати їх на одному з найбільших економічних ринків світу.

На момент написання ЄС не прокоментував рішення Meta. Рішення Apple потенційно обмежити впровадження штучного інтелекту було розкритиковане комісаром ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

ЄС підозрює Meta у порушенні законодавства: компанії загрожує багатомільярдний штраф01.07.24, 15:38

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Meta не випускатиме у ЄС свою мультимодальну модель ШІ

     • 10880 переглядiв