melnik-zvernuvsya-do-sholtsa-zhodnikh-chervonikh-liniy-na-postachannya-zbroyi-ukrayini

Мельник звернувся до Шольца: "Жодних червоних ліній на постачання зброї Україні"

 • 1065759 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник звинуватив уряд Німеччини у "зигзагоподібному підході" до війни, пише УНН.

Деталі

В інтерв'ю dpa Мельник визнав, що канцлер Німеччини Олаф Шольц "порушив епохальне табу", оголосивши про військову допомогу Україні за два дні після вторгнення.

"Але реалізація цього повороту значно відстає, він більше нагадує зигзагоподібний підхід з такою ж кількістю невдач, як і стратегічних досягнень".

Як і раніше, "надто багато перешкод", заявив дипломат, який був послом у Німеччині у перші місяці війни. Він сказав, що це особлива проблема усередині партії Шольца, СДПН.

"Ми, українці, закликаємо канцлера перейти всі ці самопрокреслені "червоні лінії" та забезпечити українські сили всіма доступними системами озброєння".

Він зазначив, що постачання зброї з Німеччини досі було справді "квантовим стрибком". Проте їх виявилося замало для відвоювання окупованих росією територій, зокрема Криму.

"Ми очікуємо від коаліційного уряду Німеччини подальших сміливих рішень, особливо якнайшвидшого вивільнення німецьких винищувачів у рамках трансатлантичного авіаційного альянсу для прискорення звільнення українців на окупованих територіях".

За його словами, український флот також може ефективно використати німецькі фрегати, корвети та підводні човни, щоб зламати військове панування росії у Чорному морі.

Що передувало

26 лютого – через два дні після російського вторгнення – Шольц оголосив про підтримку України зброєю для оборонної боротьби проти росії. З того часу Берлін поставив зброю на суму майже 2,6 мільярда євро. Серед них важка артилерія, реактивні системи залпового вогню та системи ППО. Німецькі основні бойові танки також мають бути відправлені до України до кінця березня.

Тим часом, міністр економіки Німеччини Роберт Хабек планує утруднити обхід економічних санкцій проти росії для експортерів.

Документ з його офісу, який був наданий dpa, передбачає, що товари, які підпадають під санкції ЄС, експортуються значною мірою з ЄС, а відтак і з Німеччини, до росії через деякі треті країни.

"Ми повинні разом протистояти цим діям щодо обходу більш ефективно, ніж ми робили це досі, на національному рівні та на рівні ЄС", - йдеться у документі, додаючи, що це має бути у центрі уваги 11-го пакету санкцій ЄС.

Зокрема міністр хоче підвищити відповідальність компаній. Наприклад, експорт у деякі треті країни буде можливим лише в тому випадку, якщо прозорі декларації кінцевого використання будуть подані як частина експортної декларації.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Ірані зазнав аварії вертоліт з міністром спорту країни

     • 1178680 переглядiв

    Суд заарештував майно дружини Медведчука на 5,6 млрд грн

     • 1363563 переглядiв