ukenru
mediki-komunalniki-ta-mistsevi-uryadovtsi-mayut-schepitisya-proti-covid-19-do-31-sichnya-moz

В Україні медики, комунальники та місцеві урядовці мають щепитися проти коронавірусу до 31 січня – МОЗ

 • 10777 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Наприкінці цього місяця набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України № 2664 від 30 листопада 2021-го, який розширив перелік організацій, представники яких мають обов'язково вакцинуватися проти COVID-19. Про це повідомляє УНН із посиланням на дані МОЗ.

Деталі

Згідно з наказом, до списку тих, хто має обов’язково щепитися проти COVID-19 на період дії карантину, який встановив Кабінет Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусу, додали працівників:

– органів місцевого самоврядування;

– закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;

– комунальних підприємств та організацій.

Співробітників цих установ, які не введуть принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, буде усунено від роботи без збереження заробітної плати.

Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень проти коронавірусної хвороби та медичний висновок, який це підтверджує. 

"В останні тижні 2021 року та перші 2022-го фіксують зростання кількості випадків інфікування штамом “Омікрон” у більшості європейських країн. Агентство з безпеки здоров’я Великої Британії нещодавно опублікувало звіт, відповідно до якого в людей, інфікованих саме “Омікроном”, ризик потрапити в лікарню на 50% нижчий порівняно з інфікованими штамом “Дельта”. При зараженні “Омікроном” ризик госпіталізації нижчий на 65% для пацієнтів, які отримали дві дози вакцини, та на 81% – для тих, хто отримав три дози. Однак кількість випадків COVID-19, викликаних новим штамом, зростає, а це може створити суттєве навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні і є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою", — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Контекст

Коронавірус уперше зафіксували у китайському місті Ухань наприкінці 2019 року. Відтоді інфікованих цим вірусом було виявлено у 188 країнах світу, зокрема в Україні.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби пандемією.

В Україні триває п'ятий етап кампанії з вакцинації проти COVID-19. Щеплення роблять вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna.

Також у липні для екстреного медичного застосування зареєстрували вакцину від Johnson & Johnson.

Українські Національні Новини

COVID-19