"До приїзду швидкої, якщо є підозра, як на харчове, так і на алкогольне отруєння, потрібно діяти наступним чином:
перемістити людину на ліжко, і покласти її на бік. Ні в якому разі не варто класти на спину. Адже, якщо у людини піде блювотний рефлекс - це все може потрапити в дихальні шляхи. Можна штучним шляхом викликати блювоту, але це якщо людина при свідомості.
Свіже повітря в квартирі або будинку - ключове. Якщо людина в стані, то варто вивести її на балкон або на вулицю.
Ні в якому разі не можна приймати холодний душ. Хоча багато, до речі, вважає, що таким чином можна отямитись. Також, не можна давати каву. Можна чай і у великих кількостях, не солодкий. Іншими словами - багато теплого пиття", - сказав він.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На зимові свята українці будуть труїтися алкоголем
При цьому Роханський наголосив, що найголовніше, що потрібно зробити, це викликати бригаду швидкої допомоги.
"І далі довіриться фахівцям. Є ще один нюанс - сьогодні легко сплутати отруєння з грипом, так як він дуже часто має схожі симптоми: слабкість, запаморочення, підвищення температури. І тут тільки лікар може правильно визначить причину", - уточнив він.
Як писав УНН, близько 70% українського горілчаного ринку знаходиться в тіні.
До того ж, обсяги виробництва якісної горілки в Україні постійно падають: за підсумками 2017-го знизилися на 20%, за підсумками перших 6 місяців цього року - вже на 17%.
Учасники алкоринку, в свою чергу, відзначають бездіяльність правоохоронних органів у боротьбі з тіньовиками.