ukenru
masovi-vbivstva-aktivistiv-na-maydani-sud-dopitav-klichka

Масові вбивства активістів на Майдані: суд допитав Кличка

 • 15668 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Святошинський районний суд Києва допитав мера Києва Віталія Кличка під час засідання в справі щодо масових вбивств активістів Майдану 20 лютого 2014 року стосовно двох обвинувачених ексберкутівців - Сергія Тамтури та Олександра Маринченка. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу КМДА.

Повідомляється, що Кличка викликали до суду на вимогу захисників колишніх "беркутівців", яких звинувачують у вбивствах активістів Революції Гідності.

Цитата:

"Віталій Кличко свідчив про події, в яких особисто брав участь як народний депутат та один із лідерів Майдану. Зокрема, про початок акцій після непідписання Віктором Януковичем Угоди про Асоціацію з ЄС, про реакцію на побиття студентів у ніч на 30 листопада, про штурм силовиками Будинку профспілок та переговори лідерів Майдану з тодішнім керівництвом держави. А також про трагічні події – розстріли активістів Майдану на вулиці Інститутській 18 та 20 лютого 2014 року", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що Кличко заперечив припущення адвокатів колишніх "беркутівців", які звинувачують мирних протестувальників у застосуванні проти правоохоронців вогнепальної зброї.

Доповнення

Раніше суд допитав ексголову СБУ Наливайченка.

Суд в межах справи щодо масових вбивств активістів Майдану 20 лютого 2014 року виділив матеріали щодо трьох колишніх бійців підрозділу “Беркут” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка і Олега Янишевського до розгляду в окремому провадженні.
Як повідомлялося, Святошинський районний суд міста Києва оголосив у міжнародний розшук підозрюваних у масових вбивствах активістів на Майдані у 2014 році, колишніх бійців підрозділу “Беркут” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка і Олега Янишевського.

14 січня Святошинський районний суд міста Києва провів перше після обміну утримуваних осіб судове засідання з розгляду кримінального провадження стосовно колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”, яких підозрюють у масовому вбивстві активістів Майдану 20 лютого 2014 року.

Також повідомлялося, що 29 грудня 2019 року, перед Новим роком, відбулося звільнення утримуваних осіб з ОРДЛО.

На підконтрольну Україні територію повернулось 76 утримуваних осіб. На обмін були заявлені і ексберкутівці. Суд відпустив їх з-під варти перед обміном.

Учасник переговорів у ТКГ від України Валерія Лутковська заявила, що видача ексберкутівців була умовою Москви.

П’ятьох колишніх беркутівців — Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру, Олександра Марінченка та Олега Янішевського — обвинувачують у вбивствах та інших злочинах, що 20 лютого 2014 року призвели до загибелі 49 людей на вулиці Інститутській у центрі Києва.

Українські Національні Новини

Політика