mahate-zafiksuvalo-pusk-raket-poblyzu-zaporizkoi-aes

МАГАТЕ зафіксувало пуск ракет поблизу Запорізької АЕС

 • 44774 переглядiв

Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС чули, як поблизу запускалися ракети, що створювало загрозу ядерній безпеці. Крім того, коротке замикання порушило зовнішній зв'язок станції по лінії електропередачі.

Представники МАГАТЕ, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, повідомили про те, що чули звук запуску ракет поблизу станції. Про це йдеться в заяві генерального директора організації Рафаель Маріано Гроссі, повідомляє УНН

Експерти МАГАТЕ, присутні на ЗАЕС, почули кілька ракет, випущених, судячи з усього, недалеко від станції. Команда МАГАТЕ не побачила снаряди через хмари, але характерний звук вказував на те, що вони були випущені з розташованої неподалік реактивної системи залпового вогню (РСЗВ).

"Сьогоднішні події ще раз наочно демонструють вкрай крихку ситуацію з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС. Найбільша в Європі атомна електростанція, розташована на лінії фронту, продовжує стикатися з фронту, продовжує стикатися з багатьма потенційними загрозами внаслідок цієї трагічної війни", - заявив генеральний директор Гроссі.

Крім того, у заяві керівника МАГАТЕ вказується, що на ЗАЕС повідомили, що коротке замикання, яке сталося приблизно за 100 кілометрах на північ від станції, призвело до обриву зв'язку з єдиною лінією електропередачі напругою 750 кВ, що залишилася (з чотирьох, що існували раніше). Сталося це вранці 26 листопада.

Станція продовжує отримувати зовнішнє електроживлення від єдиної наявної резервної лінії електропередачі напругою 330 кВ. На заводі повідомили, що лінія 750 кВ ремонтується, але коли її знову підключать, поки неясно.

За час конфлікту ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє електропостачання, включно з сімома випадками повної втрати зовнішнього електропостачання. Востаннє підключення до лінії 750 кВ було втрачено 10 серпня, коли лінія відключалася і двічі в один і той самий день була повторно підключена.

Лілія Подоляк

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    МАГАТЕ зафіксувало пуск ракет поблизу Запорізької АЕС

     • 44774 переглядiв

    Єменські пірати захопили танкер, пов'язаний з Ізраїлем

     • 42362 переглядiв