lialkova-terapiia-peremozhnytsia-konkursu-chas-diiaty-ukraino-podilylasia-istoriieiu-perevtilennia-biblioteky-na-ivano-frankivshchyni

Лялькова терапія: переможниця конкурсу "Час діяти, Україно!" поділилася історією перевтілення бібліотеки на Івано-Франківщині

 • 32090 переглядiв

Директорка Городенківської міської публічної бібліотеки ім. Леся Мартовича (Івано-Франківщина) Віра Гудзик стала авторкою дивовижного проєкту "Лялькова бібліотерапія", який перетворив приміщення бібліотеки на справжній магніт для дітей і дорослих, передає УНН.

Деталі

Вона розповіла, що бібліотека має давню історію.

"Ще у 1988 році в нас був настільний пальчиковий театр. А з 1991 року з’явився ляльковий. В цьому приміщенні наші працівники показують діткам повчальні вистави вже багато років", - згадує Гудзик.

Ідея модернізувати бібліотеку зародилася майже два роки тому - з початком повномасштабного вторгнення. Тоді на територію громади прибуло чимало ВПО, розповіла Гудзик.

"Ми постійно показували для них вистави. І спостерігали, який важливий для них був процес обговорень. Відчувалося, як цінно і терапевтично для них було "прожити" складні ситуації через мову, емоції, рухи. Ми усвідомили, що зараз важливо, щоб діти були не лише глядачами наших спектаклів, а й учасниками - сценарістами, акторами", - каже директорка бібліотеки.

Проєкт "Лялькова терапія" реалізовано завдяки конкурсу соціальних ініціатив "Час діяти, Україно!" від благодійного фонду "МХП-Громаді".

"Наше приміщення потребувало більш світлих, затишних кольорів, нових меблів, мікрофонів і ноутбуку для запису казок дитячими голосами. Завдяки виграним в "Час діяти, Україно!" 70 тисячам грн наше приміщення стале світлим, як сонечко, з’явилися сучасні меблі, фантазійні полички для книг у вигляді дерев. За кошти міської ради (30 тис. грн) ми оновили покриття підлоги і закупили 50 ляльок на руку. А за підтримки місцевого підприємця родина дизайнерів створила фантастичні настінні декорації з дерева! Тепер наших відвідувачів зустрічає вирізьблений слоник з повітряними кульками, мудра сова, сонечко і хмаринки. А маленького лелеку, який сидить на даху при вході, змайстрував чоловік однієї з наших колежанок. Одним словом - всі гуртом створили справжню магію!" - уточнює Гудзик.

І це ще не все, уточнює директорка театру. Найближчими тижнями планується відкриття реєстрації для майбутніх акторів.

"В нас вже черга бажаючих! Потім почнуться заняття з акторськох майстерності, діти будуть створювати казки. А потім - вистави для дітей, дорослих, родин захисників", - розповіла Гудзик. Проєкт "Лялькова терапія" приніс чимало змін, вважає директорка бібліотеки. "По-перше, діти заходять до бібліотеки і говорять одне й те саме: "Яка казка!" По-друге, цей простір стає місцем, де хочеться бути. Тут тепло, комфортно, затишно, як вдома. По-третє, він нагадує нам, що для змін потрібно діяти. Тому ми готуємося подаватися на участь в конкурсі і наступного року", - резюмувала вона.

Додамо

Конкурс "Час діяти, Україно!" триває четвертий рік поспіль. Рекордну кількість заявок для участі у конкурсі було подано цього року - 837.

"Цьогоріч активно подавалися ініціативи від благодійних та громадських організацій - це 151 проєкт. Чимало пропозицій націлені на розвиток громадських просторів, освітніх та медичних проєктів, інфраструктури в малих містах та селах. Експерти конкурсного комітету також відзначили ініціативи, що направлені на реабілітацію й збереження традицій та культурної спадщини", - додає керівник національних проєктів благодійного фонду "МХП-Громаді" Володимир Панченко.


Бюджет конкурсу становить майже 13 млн грн. Грантовий конкурс охоплює 12 областей України.

Довідка

"МХП-Громаді" - український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія - комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.  

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    На Сицилії сталося виверження вулкану Етна

     • 29214 переглядiв

    ЗСУ опублікували кадри зруйнованої Мар'їнки з повітря

     • 33279 переглядiв

    ЗСУ контролюють Авдіївський коксохім - Генштаб

     • 31156 переглядiв