ukenru
laboratoriyi-z-analizu-yakosti-likiv-teritorialnikh-pidrozdiliv-derzhliksluzhbi-znakhodyatsya-u-krizovomu-stani-n-gudz

Лабораторії з аналізу якості ліків територіальних підрозділів Держлікслужби знаходяться у кризовому стані – Н.Гудзь

 • 10517 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. У 2010–2012 роках у розвиток матеріальної бази територіальних служб Держлікслужби державою було вкладено мільйони гривень. На сьогодні ці підрозділи – покинуті напризволяще. Про це у авторській статті повідомила голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками України Наталія Гудзь, передає УНН.

"Непокоять і покинуті останніми роками напризволяще наші територіальні підрозділи. Я була у першій команді, що будувала сильну вертикаль державної служби, разом з такими особистостями, як Анатолій Петрович Картиш, Віталій Григорович Варченко. Кому, як не мені, знати, скільки зусиль було докладено до розробки перших українських нормативних документів щодо регулювання галузі. Їх поява символічно збіглася із виходом у світ першої на пострадянському просторі фармакопеї — Державної Фармакопеї України. Скільки зусиль та часу ми витратили на добір кадрів, навчання персоналу! Саме тоді було розпочато розробку системи якості. Так-так, якщо хтось не знає або забув, перші стандартні процедури українського інспекторату зародилися тут", - написала вона.

Н.Гудзь також зазначила, що Кожен територіальний підрозділ Держлікслужби має лабораторії з аналізу якості ліків.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ліки, що зберігалися з порушеннями, загрожують пацієнтові трагічними наслідками - лікар 

"У складі кожної територіальної служби є лабораторії з аналізу яко­сті ліків, а як же по-іншому? Адже саме на базі конт­рольно-аналітичних лабораторій Головного аптечного управління у 1996 р. розпочалося створення територіальних державних інспекцій.

У 2010–2012 рр. у розвиток матеріальної бази цих важливих засобів контролю державою було вкладено мільйони гривень, а сьогоднішній стан, що є наслідком їх вимушеної і невимушеної бездіяльності в останні роки, ніким, на жаль, не оцінений. Тому є бажання за результатами аудиту поточної ситуації знайти шляхи подолання їх кризового стану, врахувавши реальний потенціал та можливість задіяння разом з уповноваженими лабораторіями у науково-дослідних роботах", - написала вона.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, українські аптеки переповнені ліками, що не проходять належний митний контроль. 

Також нагадаємо, за словами В. Князевича, стан "постійної реорганізації" Держлікслужби дозволяє недобросовісним компаніям отримувати надприбутки.

Додамо, що один з найбільш фармскладів «Біокон», де зберігають свою продукцію низка іноземних і вітчизняних виробників ліків, на предмет додержанні ліцензійних вимог Держлікслужба не перевіряла вже протягом 4 років

Українські Національні Новини

Здоров'я