ukenru
ksu-viznav-konstitutsiynim-zakon-pro-movu

КСУ визнав конституційним закон про мову

 • 23334 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Конституційний Суд України ухвалила рішення у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної“, визнавши його конституційним. Про це УНН повідомили у Конституційному Суді.

Цитата:

"Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної“. Відповідне Рішення Суд ухвалив 14 липня на пленарному засіданні Великої палати Суду у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України", - повідомили у КСУ.

Деталі

Рішення Суду буде оприлюднено на офіційному вебсайті 15 липня.

Доповнення

Розгляд справи КСУ розпочав ще 7 липня минулого року.

Як повідомлялося, автори клопотання стверджують, що оспорюваний закон не відповідає низці приписів Конституції України, оскільки він спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Окрім цього, на переконання народних депутатів України, законом порушено конституційні права громадян, а саме право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України; звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод, повідомили у КСУ.

Також суб’єкт права на конституційне подання зазначав, що закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів, що “ставить під загрозу застосування такого невід’ємного елементу принципу верховенства права, як принцип правової визначеності”.

Сам закон про мову набув чинності у липні 2019 року.

Українські Національні Новини

Політика