ukenru
ksu-pereyshov-do-zakritoyi-chastini-zasidannya-u-spravi-schodo-zakonu-pro-sudoustriy

КСУ перейшов до закритої частини засідання у справі щодо закону про судоустрій

 • 6815 переглядiв

КИЇВ. 4 липня. УНН. Велика палата Конституційного суду України перейшла до закритої частини пленарного засідання у справі щодо конституційності окремих положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу КСУ.

"Велика палата Конституційного Суду України дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення", - йдеться в повідомленні.

У ході засідання 4 липня суд розглянув відповідність Конституції України (конституційності) положень другого речення частини четвертої статті 54, частини дев'ятої статті 56 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року № 1402–VIII.

"Як зазначила суддя-доповідач, оспорюваними положеннями Закону передбачено, що суддя, який перебуває на посаді, не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, суб’єкт звернення оскаржує положення, згідно з яким суддя до свого звільнення з посади або припинення повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, крім нагород за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов’язаних із ризиком для життя.

У поданні депутати вказують, що положення другого речення частини четвертої статті 54 Закону "являє собою довільне та розширене тлумачення вимог частини другої статті 127 Конституції України, якими суддів фактично позбавлено пасивного виборчого права". Як стверджується в поданні, положення другого речення частини четвертої статті 54 Закону не відповідають статтям 8, 22, 24, 38, 64, 127 Конституції України.

Також у конституційному поданні наголошується, що положеннями частини дев’ятої статті 56 Закону закріплено дискримінацію суддів стосовно решти представників влади в Україні в питанні відзначення їх державними нагородами.

Нагадаємо, у квітні до Конституційного Суду надійшло конституційне подання 51 народного депутата України, у якому суд попросили перевірити на конституційність заборони судді бути кандидатом на виборах.

Українські Національні Новини

Політика