krimskogo-politvyaznya-pislya-operatsiyi-na-kishkivniku-okupanti-pereveli-do-koloniyi-ne-nadavshi-meddopomogi

Кримського політв’язня після операції на кишківнику окупанти перевели до колонії, не надавши меддопомоги

 • 55963 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Українського громадянина, кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку після операції не забезпечують потрібною медичною допомогою. Більше того, йому навіть не надали жодних медичних рекомендацій. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що вісля операції на кишківнику, яку зробили 23 червня, Емір-Усеїн Куку мав провести в лікарні під наглядом щонайменше 10-14 днів. Але чоловіка повернули в колонію в Салаваті. Там йому зробили лише кілька ін’єкцій аскорбінової кислоти та зняли шви.

Наголошується, що фактично бранця залишили в колонії сам на сам з післяопераційними проблемами. Тож він був змушений просити родину шукати інформацію щодо своєї хвороби та медичні рекомендації. Діагноз Еміра-Усеїна вимагає дотримання дієти, але для цього в російській колонії нічого не передбачено.

Цитата

«Укотре наголошую, антигуманне поводження з незаконно ув’язненими Росією громадянами України має системний характер! Ненадання медичної допомоги українським громадянам, яких РФ безпідставно утримує у вʼязницях, прирівнюється до катувань і тортур відповідно до Женевської конвенції та порушує невід’ємне право – на життя», — відзначив Лубінець.

Доповнення

Уповноважений ВР також звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста сприяти припиненню знущань над кримськотатарським правозахисником, заявивши, що росія має негайно звільнити Еміра-Усеїна Куку та всіх незаконно утримуваних громадян України.

Контекст

20 квітня 2015, після того як Куку викрив намагання ФСБ завербувати його в якості таємного інформатора, він був схоплений людьми в камуфляжі без розпізнавальних знаків, його відвезли на допит до спецслужби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПогіршився зір та потерпає від болю: український політв’язень Іван Яцкін зазнає знущань у колонії рф

11 лютого 2016 в будинку Еміра-Усеїна Куку в Кореїзі відбувся обшук, а його самого затримала російська окупаційна влада півострова. На правозахисника заведена кримінальна справа за фактом нібито участі в діяльності оголошеної в Росії терористичною організації «Хізб ут-Тахрір».

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    МАГАТЕ знайшло на Запорізькій АЕС протипіхотні міни

     • 198780 переглядiв

    12 урядових установ Норвегії зазнали хакерських атак

     • 148624 переглядiв