ukenru
kriminalnu-vidpovidalnist-za-nezakonne-zbagachennya-khochut-znovu-skasuvati-cherez-ksu

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення хочуть знову скасувати – через КСУ

 • 11554 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Сьогодні, 8 жовтня, Конституційний суд розгляне подання народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень законодавства щодо е-декларування, конфіскацію необґрунтованих активів, повноваження НАЗК по моніторингу способу життя чиновників, а також про відповідальність за декларування недостовірної інформації та незаконне збагачення. Про це свідчить порядок денний засідання КСУ, передає УНН.

Розгляд подання народних депутатів відбудеться у формі усного провадження. Народні депутати хочуть визнати неконституційними:

▪️ обов'язок декларувати цивільного чоловіка чи дружину;
▪️ обов'язок декларувати неповнолітніх дітей, якщо вони проживають із суб'єктом декларування окремо;
▪️ обов'язок декларувати нерухомість та об'єкти незавершеного будівництва, дороговартісне рухоме майно, готівку та кошти, позичені третім особам, отримані кредити, дороговартісні видатки та правочини, а також інформацію про роботу за сумісництвом;
▪️ обов'язок декларувати майно третіх осіб, якщо у декларанта чи членів його сім'ї є право розпорядження таким майном;
▪️ повноваження НАЗК проводити моніторинг способу життя декларантів та право НАЗК на доступ до державних реєстрів та банків даних;
▪️ кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації (ст.366-1) і за незаконне збагачення (ст.368-5);
▪️ положення про стягнення в дохід держави активів чиновників, визнаних необґрунтованими у порядку цивільного процесу.

По суті, позиція депутатів зводиться до того, що через електронне декларування здійснюється втручання в особисте і сімейне життя, відомості з декларацій дозволяють дізнаватися про стан здоров'я декларантів та членів їхніх сімей, а саме законодавство є складним і заплутаним.

Цікаво, що серед підписантів вказаного подання - Григорій Суркіс, який поточного року задекларував найдорожчий автомобіль серед усіх нардепів.

Йдеться про Mercedes-Benz Maybach S650 2018 року випуску, який Суркіс купив у 2019 році. Нардеп зазначив, що придбав автомобіль за 18 млн 143 тис. 804 гривень (близько 650 тис. доларів).

Загалом Суркіс задекларував 10 елітних авто, і ще дев’ять годинників Rolex.

Українські Національні Новини

Політика