ukenru
krayini-baltiyi-vimagayut-vid-torgovelnogo-giganta-ssha-pribrati-odyag-z-simvolikoyu-srsr

Країни Балтії вимагають від торговельного гіганта США прибрати одяг з символікою СРСР

 • 11270 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Три країни Балтії - Естонія, Латвія і Литва - розкритикували американську мережу супермаркетів Walmart через продаж онлайн футболок та інших продуктів з емблемами Радянського Союзу, попросивши прибрати їх з полиць, передає УНН з посиланням на AP.

"Жахливі злочини були скоєні під радянською символікою серпа і молота. Просування такої символіки протягом багатьох століть резонувало з великим болем", - йдеться в листі посла Литви в США Роландаса Кріщюнаса до керівництва Walmart.

"Коли Радянський Союз окупував Литву, сотні тисяч наших громадян були вбиті, вигнані, піддані тортурам, зґвалтовані, розлучені зі своїми сім'ями. Подібні долі вразили десятки мільйонів інших невинних людей, в тому числі дітей, по всій Європі і в усьому світі", - написав посол.

Крішюнас заявив, що не вірить, що Walmart не мав наміру образити когось, продаючи футболки, майки і толстовки з радянськими символами і буквами СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інститут нацпам’яті відреагував на “радянський” одяг Adidas

"Але в цьому випадку футболки та інші продукти з символами масового вбивства повинні бути негайно зняті", - написав він.

Крім того, інформагентстві Baltic News Service заявило, що група посадовців з Естонії, Латвії та Литви написала в середу ще один лист до Walmart.

"Дуже розчаровує, (що мережа) не проявляє поваги до мільйонів різних громадян, які стали жертвами радянського тоталітарного режиму", - йдеться у зверненні.

"Продаж таких предметів «демонструє відсутність людської порядності", - цитує агентство BNS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні набрали чинності закони про декомунізацію

Вони додали, що Walmart "бере участь в просуванні серед своїх клієнтів по всьому світу тоталітаризму, порушення прав людини і придушення свободи і демократії, цінностей, які дозволяли таким корпораціям, як Walmart, рости і процвітати".

"Ми закликаємо Walmart Inc. продемонструвати свою корпоративну відповідальність (...) і негайно припинити продаж (...) предметів", - писали вони, згідно до BNS.

Не було негайної реакції з боку продавця, що базується в Бентонвіллі, штат Арканзас.

З сайту здалося, що це стороння компанія, яка продає сорочки через сторінку Walmart Inc .. Подібні сорочки також продавалися на регіональних сайтах Amazon, але в листі законодавців не згадувалася про компанію.

У травні німецький спортивний виробник Adidas погодився зняти червону майку з буквами СРСР і емблемами Радянського Союзу зі свого інтернет-магазину. Цей предмет продавався попереду чемпіонату світу з футболу в Росії.

Нагадаємо, раніше Adidas випустив серію спортивного одягу із зображенням державного герба СРСР і надписом USSR напередодні чемпіонату світу з футболу, який в липні відбудеться в Росії.

Згодом виробник спортивних товарів зняв з продажу одяг із символікою СРСР, який викликав обурення у міжнародної спільноти. Однак уже днем пізніше знову повернув його на онлайн-прилавок, внісши певні корективи в опис продукту.

Українські Національні Новини

Новини Світу