korysni-traviani-chai-na-vsi-sezony

Корисні трав'яні чаї на всі сезони

 • 17065 переглядiв

Огляд популярних трав'яних напоїв та їх корисних властивостей. Рецепти приготування чаїв з липи, меліси з м'ятою, чабрецю та розмарину, які можна вживати гарячими або холодними.

На відміну від кави, чорного або зеленого чаю, трав'яні напої не містять кофеїну, при цьому можуть позитивно впливати на весь організм. Головне - знати, які трави можна використовувати та як правильно їх заварювати. Вживати напої можна у гарячому, теплому чи холодному вигляді. Останні особливо актуальні влітку.

Для приготування хорошого трав'яного напою достатньо мати запас гарного посуду, термос, а також купити електрочайник. Які варіанти найсмачніші та найкорисніші, розповімо у статті.

Липовий цвіт

Його збирають на початку та середині червня. В якості сировини використовують бутони білого або жовтуватого відтінку, що вже повністю розкрилися, з вираженим медовим ароматом.

Липа - джерело флавоноїдів, полісахаридів, дубильних речовин, каротину, мікроелементів, ефірних олій та вітаміну C. Її можна використовувати як протизапальний та сечогінний засіб. Але липовий чай потогінний: може чинити навантаження на серце.

Для приготування напою достатньо взяти одну столову ложку сухих квітів, залити склянкою окропу, витримати 15-20 хвилин і вживати за будь-якої температури. За бажання можна додати трохи будь-якого підсолоджувача.

Меліса з м'ятою

Меліса відома як м'яка седативна трава. Її вирізняє легкий лимонний аромат, а також комплексний вплив на організм. особливості:

·         надає заспокійливу дію на центральну нервову систему;

·         усуває тривожність;

·         може нормалізувати сон.

Для посилення смаку до чаю можна додати гілочки свіжої м'яти.

Для приготування напою трави змішують у рівних пропорціях, беруть столову ложку листочків, заливають склянкою окропу. Через 15–20 хвилин чай буде готовий, за бажанням до нього додають мед чи цукор.

Чабрець (чебрець)

Ця трава відома високим вмістом флавоноїдів, дубильних та гірких речовин, смол, фенолів. Тимьян має м'яку заспокійливу та сечогінну дію, ефективно бореться з кашлем. Тому його часто використовують при кашлюку, бронхіті, а також при патологіях органів шлунково-кишкового тракту.

Для приготування, крім чебрецю, можна взяти також листя брусниці та звіробій. Їх змішують у рівних пропорціях, заварюють окропом. Готову рідину використовують як заварювання, тобто концентрат ще розбавляють гарячою водою. За бажання можна додати підсолоджувач.

Розмарин

Ця рослина має приємний аромат, гіркуватий пряний смак. Розмарин багатий на фолієву та пантотенову кислоти, інші вітаміни групи B, мінеральні речовини. Розмаринова кислота також виконує роль найпотужнішого антиоксиданту.

Для приготування корисного та смачного напою необхідно взяти чайну ложку сухого подрібненого листя розмарину, залити склянкою окропу та витримати 15 хвилин. Вважається, що розмариновий чай добре тонізує та допомагає відновлюватися після тяжких хвороб.

З готових трав'яних відварів можна робити крижані кубики, які влітку приємно додавати до чаю чи чистої води.

Антоніна Туманова

Новини Бізнесу

    Популярні

    Новини по темі

    Корисні трав'яні чаї на всі сезони

     • 17065 переглядiв